Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Африкански цихлиди

Posted by parvan 21/09/2022 0 Comment(s)

Африканските цихлиди сами по себе си са уникални риби. Те произхождат от три езера в Източна Африка – Малави, Танганика и Виктория. Акваристите ги ценят заради невероятната им окраска, интелигентността и издръжливостта им. За своето развитие предпочитат алкална вода с pH над 7.0., а дъното на аквариума да е покрито с коралов пясък. Като цяло са социални, а менюто им е предимно вегетарианско. Поначало са агресивни, не се комбинират с други риби и не се гледат с естествени растения.
При изготвянето на акваскейп тип „Малави“ имайте предвид следното: pH на водата да е между 7.8-8.6, а температурата 23-28C. Аквариумът да е с множество камъни, пещери и процепи за укрития, а за естествена флора можете да използвате Анубиас (Anubias sp.). Обемът на съда не трябва да бъде по-малък от 200 литра. Необходимо е мощно течение, а осветлението да е силно за стимулиране развитието на водораслите, които служат за храна. Не забравяйте кораловия пясък, който поддържа средата алкална. Членове: Лабидохромус, Ауратус, Демасони и др.
При акваскейп „Танганика“ pH е в границите 7.8-9.0, а температурата 24-28C. Тук също е желателно да присъства пясъчен субстрат, но с разпръснати черупки от охлюви, които играят ролята на скривалища и за хвърляне на хайвер. Филтърът трябва да е силен, а самата аранжировка е подобна на предходния вид – различни камъни и др. Добре е съдът да е с обем от поне 200 литра за развъждането на една колония цихлиди. Ако желаете живи растения, отново се спрете на Анубиаса. Членове: Фронтоза, Лелеупи, Марлиери и др.
При третата разновидност, „Виктория“, водните градуси е хубаво да се подържат в порядъка от 21 до 27C, а pH в нива между 7.8 и 8.6. И тук за предпочитане е да снабдим аквариума с такива декорации, които гарантират заслони. Течението трябва да е мощно, затова се насочете към съобразна филтрираща система. Темпераментът на индивидите от тази група варира и поради това внимателно се консултирайте преди да закупите новите си любимци. Добре е в един съд да има само един вид. Членове: Nothobranchius sp., Mastacembelus sp., Pollimyrus sp. И др.
Правилото при изграждането на акваскейпове от трите различни биотопа е, че е необходим коралов пясък за поддържането на водата в определени алкални граници. Нужни са скали, корени и всякакви други предмети за аранжировка, които да осигуряват закътани места. Съдовете са големи, за да предоставят достатъчно пространство за тези обитатели. По отношение на храната болшинството представители от „Танганика“ са месоядни за разлика от тези от „Малави“ и „Виктория“. Гледат се на гъсто, за да се разпределя равномерно агресията.
Aquarium.bg предлага богат избор от различни цихлиди, които можете да откриете в нашите физически магазини. Колегите с удоволствие ще ви дадат правилните съвети как да си ги развъдите в домашни условия, за да им се наслаждавате възможно най-дълго време. При тях и на сайта ни разгледайте широката ни гама от аквариуми, техника и оборудване на световно известни марки, на които сме официален представител – Hagen (Германия), Eheim (Германия), Ferplast и Hydor (Италия), AquaEL (Полша) и др.

Leave a Comment