Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Морски и рифови аквариуми

Posted by parvan 07/09/2022 0 Comment(s)

Поддържането на морски (рифов) аквариум не е толкова трудно, както повечето хора смятат, просто е малко по-ангажиращо. Първата стъпка е да помислим какви риби ще отглеждаме, защото това е от особено значение за размера на съда. Всичко това се съобразява и с мястото, с което разполагаме. Трябва да се уверим, че биологичните особености на водните обитатели не са конкурентни, както по отношение на храната, така и с пространството за плуване, за да нямаме проблеми занапред.
Колкото по-голям е соленоводният ни аквариум, толкова по-добре. По-обемистите системи по-качествено се справят с ежедневните колебания на качеството на водата. По-малките са подходящи за по-опитни акваристи. Основно изискване е наличието на варовикови или океански камъни, които да осигурят скривалища, пукнатини и тераси. Те се поставят внимателно, за да се избегнат повреди по стъклото. Не е добра идея да слагаме метални предмети, понеже те корозират и замърсят средата.
Главното оборудване на рифовия аквариум наподобява това на сладководния, но има някои съществени различия:
- имаме нужда от по-добра филтрация, както и от протеин скимер за премахване на органичните отпадъци. При големи аквариуми най-добра филтрираща система е съмпа, заради по-голямата му площ за медия, както и място за техника (реактор и скимер)
- субстратът е хубаво да бъде натрошен корал или целесъобразен чакъл, което спомага за регулиране на оптимално pH от 8,3
- необходим е удачен нагревател
- уейвмейкър – той е специално създаден за рифови аквариуми. Имаме модели на производителите Eheim, Hydor, AquaEL, Jebao и SunSun.
- наличие на хидрометър за измерване на солеността (специфичното тегло)
- тестове, за да наблюдаваме химичния състав на водата поне два пъти седмично за pH, амоняк, нитрити и нитрати, както и за алкалност, фосфати и др.
- осветлението е важно, особено ако ще развъждаме корали. То трябва да бъде ярко, за да могат те да се развиват нормално. За рибите специализираните лампи не са особено потребни.
В нашите магазини ще откриете богато разнообразие от морски аквариуми и техническо обзавеждане за тях. Популярни марки са Eheim, Hagen, AquaEL, Ferplast и др. Те са гарант за висока пригодност и класа в полза на клиента. 
Преди да добавим любимците си в аквариума е нужно да се е развил азотният цикъл, при който полезните бактерии се колонизират по скалите и във филтъра. През първите няколко седмици нивата на амоняк се покачват, а водата променя цвета си, но това не е повод за притеснение. Процесът е естествен и преминава за около 3-8 седмици. През това време е добре да не сменяме водата, да не почистваме филтърната среда, както и да не добавяме още обитатели. Ключът тук е търпеливост. 
Новите риби прибавяме постепенно и в оптимално количество. Поддръжката на аквариума включва смяна на водата, почистване и хранене на любимците ни. Храните трябва да са пригодни за определените видове. Предлагаме сушени - люспи, гранули, прахообразни, както и замразени разновидности (Tropical, RUTO, Hikari). Стъклото е хубаво да се изчегъртва със специални стъргалки (чистачки), които са или с дръжки с различна дължина или магнитен тип.

Leave a Comment