Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на охлюви

Posted by parvan 16/09/2022 0 Comment(s)

Охлювите биват много видове. Едни от тях са полезни, оползотворявайки хранителните остатъци, водораслите и мъртвите растителни части в аквариума. Други пък попадат случайно в акваскейпа, хранят се с естествените растения и се размножават толкова бързо и неконтролируемо, че за кратко време се превръщат в голям проблем. В настоящата статия ще се спрем на разновидностите, които имат търговско значение за акваристиката. Най-често срещани са Ампуларията, Хелената, Неритината и Тиломеланията.
Ампуларията (Pomacea bridjesii) достига размери до 4-4,5 см. ширина и 5-6 см. в диаметър. Характеризира се с 5-6 спираловидни завивки на черупката, като тук е интересна плоската им повърхност и образуването на ъгъл от 90 градуса при шевовете (suturae). Може да се отглежда при температура от 18 до 28C, а при PH по-ниско от 7 черупката започва да се разяжда. Разделно полова е, като женската снася от 200 до 600 розови или бели яйца извън водата, които се излюпват след 2-4 седмици.
Охлювът Хелена (Anentome Helena) произхожда от Югоизточна Азия, като максималната му големина е 7,5 см. Той притежава тъмнокафява и здрава конусовидна черупка и кремавожълти ивици. Известен е с прозвището „убиец“. При масово заселване на нежелани охлюви в аквариума, спокойно може да пуснете няколко броя от него, които да ги отстранят. Продължителността на живота му е 2-3 години. За успешното му развъждане е добре да му осигурите пясъчно дъно, в което да рови.
Особеното за Неритината (Neriti snail) е, че е сладководна, но не се размножава в такава среда. Разделнополова е. Повечето от тях са дребни с диаметър около 2,5 см. Най-отличителната им черта са късите зелени или златисти раковини с леко извити шипчета на върха. Те не понасят замърсяването и лошите качества на водата и изискват добра филтрация, както и високо съдържание на кислород. Дишат с помощта на хриле. Основното им меню е представено от водорасли и не закачат аквариумната флора.
За съществуването си Тиломеланията (Tylomelania) се нуждае от по-голям акваскейп (60-80 см. дължина). Предпочита меката вода, но не обича силното осветление. Избягвайте да аранжирате с чакъл, но поставянето на листа и корени е почти задължително. Понеже е кротка, не е добре да се комбинира с агресивни и хищни риби, а със скариди (джуджета) или сомчета. Растителноядна е и ако има с какво, може да се храни денонощно. Разделно полова е и ражда живи бебета, вместо да снася яйца.
За да се предпазите от нашествия на нежелани охлюви, пазарувайте само от проверени и специализирани магазини и проверявайте употребяваните растения за наличие на яйца. Ако се наложи, регулирайте броя им, за да поддържате нормалния баланс в домашната ви екосистема. Основната причина за свръхпопулация на паразитните охлюви е некачественото почистване на аквариум и прехранването на рибите. За да предотвратите изпълзяване на ценните видове, оборудвайте акваскейпа с капак. Осигурете им подходящите условия за живот – оптимално PH, използвайте препарати без токсични елементи. Внимавайте с какви риби ги гледате, защото Боцията и Тетраодона, например, се хранят с тях. 
В нашите търговски обекти, както и на сайта ни, можете да откриете всичко необходимо за успешното отглеждане на вашите аквариумни любимци, включително и охлювите. Ние сме официален представител на световноизвестните марки Hagen (Германия), Eheim (Германия), Ferplast (Италия), AquaEL (Полша) и др. Техните продукти са изключително качествени. Колегите ни са амбицирани да ви дадат най-добрите съвети, с които постигнете и изпитате удовлетворението от подводния ви свят.

 

Leave a Comment