Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на скариди

Posted by parvan 14/09/2022 0 Comment(s)

Поддръжката на аквариум със скариди е особено завладяваща. Те са полезни и много интересни аквариумни обитатели, които през последните години стават все по-популярни. По-лесни са за отглеждане от повечето риби, унищожават водораслите, имат красиви цветове и особено поведение. Ключово при тях е изискването на благоприятни жизнени условия, както и правилното комбиниране помежду им и с останалите любимци. Някои от тези аспекти ще разгледаме в настоящата статия.
Подходящият аквариум за развъждането им е с обем около 50-60 литра. При правилни грижи и в зависимост от вида си скаридите живеят най-често от 12-18 месеца до две години. Те се хранят със специализирана храна, остатъци от рибна такава, умираща флора и други микроорганизми. Оптималната температура на водата е 22-28C, като при нея тези обитатели имат нормален растеж, най-подвижни са и са склонни да оставят потомство. По-зависими от промените ѝ са младите индивиди.
PH балансът трябва да е неутрален, но да не надвишава стойности от 9,0. Следете показателите с помощта на тестове, които можете да намерите в търговската ни мрежа. Скаридите се нуждаят от кислород в съдържание 5-6 мг./л. и са особено чувствителни към наличието на мед, азот, хлор и др. Дори и лекото им повишение ще доведе до масова смърт за кратко време. Не забравяйте редовните смени на водата два-три пъти месечно (15-20% от общия обем), както и осигуряването на добра филтрация.
При закупуването на нови екземпляри имайте предвид, че аклиматизацията е добре да става постепенно, за да не се наруши жизненият им цикъл. Любопитно е, че тези членестоноги изчакват хранителните частици да набъбнат във водата, за да се нахранят най-продуктивно. Съвместими са предимно с други скариди, но ако държите да имате и рибки препоръчваме нано такива – коридораси, микроразбори и др. Знайте, че ракообразните си сменят кожите и ако забележите скаридена обвивка, не е задължително да е мъртва.
Нашите магазини предлагат доста видове, като по-разпространените от тях са Червена черешова скарида (Neocaridina heteropoda), Амано и Атия.
Характерното за първия представител е лесното размножаване и атрактивния червен цвят на женските. Той е силно чувствителен към химикалите, внасяни в акваскейпа. Амано (Caridina multidentate) е алгояд, който населява дъното на аквариума и е издръжлив – понася големи отклонения във водните параметри. Не се размножава в сладка среда. Атията (Аtya spinipes) умее да филтрира (вентилира) водата, което я прави атрактивна, а окраската ѝ е показател за здравословното ѝ състояние.
Колегите от физическите ни обекти се грижат ежедневно за скаридите и ракообразните и са готови да ви дадат най-правилните препоръки за отглеждането им. На сайта, както и в обектите ни, можете да откриете всичко необходимо за развъждането на новите ви любимци – скаридарници, оборудване, храна, както и аксесоари на световноизвестните марки Eheim (Германия), Hagen (Германия), Ferplast (Италия), АquaEL (Полша) и др. Aquarium.bg е техен основен доставчик за България.

Leave a Comment