Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Стартиране на външен филтър

Posted by parvan 02/09/2022 0 Comment(s)

Външните филтри, които са познати като „канистри“, са подходящи за по-големи аквариуми (над 100 литра) с много риби и растения. Предимствата им са, че в техните контейнери има място за повече и различна медия (механична, биологична и химична), което спомага за по-качествена филтрация на по-голям обем вода. По този начин се гарантира отстраняването и на най-малките вредни частици и постигането на кристална чистота. Лесни са за поддръжка и се почистват веднъж на два месеца.
Основна характеристика на съдържанието на външния филтър е наличието на два маркуча, чрез единия от които водата се отвежда от акваскейпа (вход), а през другия се връща обратно (изход). Те са подсилени, за да издържат налягането, което се провежда през тях. Вътре в канистъра има мотор, който привежда процеса в движение. Създавайки вълни, тази техника и аерира средата. Важно е да съобразим мощността и дебита ѝ спрямо нашия аквариум. Тя се състои от: 
- водна помпа
- корпус с филтърни касети
- отделение с гъби и пълнител за биофилтрация
- кранове с тръби за вход и изход
- има частни случаи, в които комплектите са без кранове или кошници
За да функционират правилно, канистрите се монтират под нивото на аквариума. Двата маркуча, за които стана въпрос по-рано, трябва да бъдат закрепени към противоположни ъгли на аквариума. Когато всички части са свързани към напълно сглобеното устройство, то се пълни с аквариумна вода чрез гравитация. В противен случай въздухът от тръбите няма да позволи на уреда да функционира в съответствие с инструкциите. Принципът на действие е водата постепенно да преминава през контейнера с пълнител от филтърни материали.
За обезвъздушаване, свържете и отворете клапана на маркуча, който изтегля водата (вход). Изчакайте канистъра да се напълни с нея, като не позволявате тя да изтече през отвора на втората тръба. След напълване, го затворете. После инсталирайте маркуча за изпускане (изход) – затворете клапана му и водата ще бъде засмукана в него. По-късно може да отворите двата крана и да свържете филтъра към захранването. Само при спазване на всички правила за безопасност, механизмът ще работи нормално.
Появата на мехурчета и водно вълнение ни информират, че външният ни филтър е вярно инсталиран. Ако това не стане, тогава причината най-вероятно е често срещана грешка – навлизане на въздух във филтърните дюзи. Решението е включване и изключване на канистъра няколко пъти за кратки периоди от време. Ако и това не помогне, маркучите ще трябва се напълнят с вода, както е описано по-горе. Чрез правилния монтаж създавате оптимални жизнени условия за вашите любимци.
В нашите физически магазини и на сайта ни можете да откриете богато разнообразие от външни филтри, както и на аксесоари към тях, на марките Eheim, JBL и Hagen (Германия), AquaEL (Полша), Hydor (Италия) и други. Ние сме техен директен представител и гарантираме за тяхната производителност и надеждност. Те не са шумни и се разполагат извън акваскейпа, благодарение на което не заемат от вътрешното му пространство. Правилният им монтаж обуславя липса на главоболия в бъдеще.

Leave a Comment