Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

10 неща, които НИКОГА не трябва да слагате в аквариума

Posted by ramona 07/07/2020 1 Comment(s)

Ако вече сте узрели за закупуване и създаване на вашия аквариум, то вероятно сте направили много проучвания. Най-вероятно знаете какъв размер аквариум ще ви трябва, как да го стартирате, колко риби и какви видове ще отглеждате в него. Ако сте решили да купите рибки от нашите магазини, то може да поискате съвети от сътрудниците в магазина!

В обясненията за това как да гледате вашата рибка повечето консултанти забравят да ви кажат какво НЕ трябва да слагате в аквариума!

Това е също толкова важно, ако не и по-важно, отколкото да знаете какво да поставите. И така какви са опасните обекти?

 

Това е също толкова важно, ако не и по-важно, отколкото да знаете какво да поставите. И така какви са опасните обекти?

 

 

 

 

1. Пластмасови декорации от неспециализирани магазини

Много магазини продават пластмасови играчки, като Немо или Спонджбоб, които могат да ви се сторят идеални за вашия аквариум. Но когато пластмасата е във водата дълго време, тя може да отделя токсични химикали, така че трябва да избягвате подобни декорации във вашия аквариум.

Разбира се, има редица изключения, но ние препоръчваме да закупувате декорации само от специализирани магазини за аквариумни продукти. Също така, избягвайте да използвате пластмасови предмети за еднократна употреба, като пластмасови бутилки за вода.

Когато купувате пластмасови играчки, уверете се, че те са безопасни за вашия аквариум, а боята, с която са покрити, е водоустойчива. Неустойчивите, боядисани пластмасови играчки отделят токсини във водата, които могат да отровят рибите ви.

 

2. Керамични изделия

Основното правило за керамиката е, че ако не знаете дали е безопасна или не, не я поставяйте в аквариума си. Отново препоръчваме покупката на керамични изделия само от специализирани магазини.

Има няколко изключения от това правило, например, можем да ядем от остъклени керамични чинии, но те ще бъдат вредни за скаридите и други водни безгръбначни. Винаги проверявайте кои конкретни вещества са вредни за конкретните обитатели на аквариума.

Съществуват и доказателства, че оловото присъства в някои грънчарски изделия, което представлява риск за здравето както на хората, така и на рибите.

 

3.   Плажен пясък

Докато пясък в специализираните магазини се измива и почиства, плажният пясък обикновено е замърсен и съдържа химикали, които могат да навредят на вашите риби.

Логиката може да ви каже, че можете да го поставите в аквариум, защото пясъкът представлява дъното на водоемите - естественото местообитание на рибите! Океанът обаче има много, много вода, която постоянно се филтрира. А вашият аквариум е много по-малък от океана, така че дори малко количество химикали може да навреди на вашите риби.

 

 

4.   Черупки, корали и камъни

Не поставяйте черупки от миди в сладководни аквариуми!

Трябва да се подчертае, че говорим само за сладководни аквариуми. Черупките и коралите отделят калций във водата, който изобщо не е необходим в сладководни аквариуми.

Черупките и коралите могат да променят твърдостта и pH на водата, което ще доведе до стрес при рибите. 

Друг голям проблем е наличието на остатък от тъкан от обитателите на черупките или рапаните, които ще влошат много качеството на водата и може да доведат до фатален край за вашите обитатели.

 

5. Всякакви консумативи

Освен храната, която давате на рибите си, във вашия аквариум не трябва да се поставят други материали, които се разлагат (бързо или бавно).

Рибите се опитват да опитат почти всичко. Това важи особено за хищници като цихлиди. Уверете се, че сте разбрали всички странични ефекти и последици, преди да добавяте елементи във вашия аквариум. Има много растения, които са отровни и вредни за рибата, така че проучете внимателно всичко. Във всеки специализиран магазин за акваристика са подбрани всички безопасни продукти за вашия аквариум.

 

6.   Дърво

Не поставяйте сурова дървесина в аквариума си.

Много дървени декорации, които се продават в магазините за домашни любимци, са специално изработени, така че да може да ги поставите в аквариум. Но не можете просто да поставите, която и да било дървесина в аквариума си. Това може да промени химията на водата в аквариума и сериозно да навреди на обитателите му.

 

7.   Всичко, което се разлага

Ако нещо се разложи в аквариума за дълго време, тогава токсините и други лоши продукти на разпадане ще се отделят във водата, което силно ще я замърси.

Важно е да запомните, че рибната храна трябва да се оставя в аквариума за не повече от 5 минути (освен специализирана храна специално предназначена за по-бавно разграждане). През това време рибките ви, трябва да я изядат.  Ако все пак сте сложили повече от необходимото – остатъците трябва да бъдат премахнати, за да се намали очакваното количество отпадъци, което ще натрови вашата вода.

 

8.   Ръцете Ви

Да, ръцете не трябва да се потапят във водата без особена причина. Можете да потопите ръцете си в аквариума, само ако те не са мръсни. Под това имаме предвид, че и сапунът и кремовете се измиват старателно.

Сапунът и други почистващи препарати (същият алкал) могат да навредят на вашата риба. Също така не забравяйте, че ръцете ви постоянно се замърсяват през целия ден.  Преди да потопите ръцете си в аквариума, измийте ги със сапун и след това ги изплакнете още няколко пъти щателно с вода!

 

9.   Без бодливи и режещи предмети 

Не поставяйте нищо остро в аквариума: стъкло с остри ръбове или цветно стъкло, предмети или декорации с остри ръбове, остри скали или дървета. 

 

 

10. Голяма риба

Това е може би очевиден факт за опитен акварист, но за начинаещ това може да е новина.

Дори ако обемът на вашия аквариум е 400 литра и го смятате за гигантски, има много видове риби, които не са подходящи за него.

Винаги проучвайте рибата, която предстои да закупите, за да нямате проблеми когато порасне.

 

Така че, ако имате предмет, който искате да поставите във вашия аквариум, задайте си следните въпроси:

  • Освобождава ли токсини във вода?
  • Разлага ли се?
  • Остър ли е?
  • Свързва ли се с консумативите?
  • Ще доведе ли до химически промени във водата?

Ако сте отговорили с „да“ на някой от тези въпроси, не поставяйте предмета във вашия аквариум!

А ако желаете да купите безопасна декорация за вашия аквариум посетете нашия онлайн магазин на https://aquarium.bg

1 Comment(s)

ZMskyuza:
20/06/2021, 06:01:30 AM, http://www.vulnweb.com
Reply

e

ZMskyuza:
20/06/2021, 06:01:34 AM

1

Leave a Comment