Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

7 причини аквариумните растения да гният-част 1

Posted by gabriela 15/11/2023 0 Comment(s)

Аквариумните растения придават красив вид и допълват пейзажа с рибките. Какво да правите, обаче, когато растенията ви престанат да си сътрудничат и се разболеят – или още по-лошо, започнат да гният?

Ето и седем причини за гниенето на растенията:

 1. Нужда от повече светлина.
 2. Нужда от повече въглероден диоксид.
 3. Обрасли растения.
 4. Механизъм за групиране.
 5. Температурата на водата е твърде топла или твърде студена за конкретното растение.
 6. Вашите риби копаят и изкореняват растения.
 7. Рибките се хранят с растенията.

 

Живите растения в аквариума предлагат на вашите риби, някои интересни зони за плуване и скриване. Те също могат да ви дадат усещане за спокойствие, докато нежно танцуват във водата. Ще говорим за най-честите предизвикателства, с които може да се сблъскате, когато засаждате растения в аквариум, и някои неща, които можете да направите, за да избегнете проблемите.

 1. Нужда от повече светлина.

Както стайните растения, така и аквариумните изискват определено количество светлина. Това зависи от вида на растението, нуждите му от осветление може да са от 10 до 40 лумена на литър вода.

Важно е да се има предвид, че силата на светлината отслабва, когато се отдалечава от източника, поради дълбочина или диагонално разстояние.

 1. Нужда от CO2.

Растенията в аквариумa се нуждаят от достатъчно количество въглероден диоксид, за да се развиват. Обратно, твърде много CO2 може да бъде вредно.

За да сте сигурни, че разполагате с точното количество въглероден диоксид, можете да закупите такава система. На нашия сайт, aquarium.bg, ще откриете разнообразие от CO2 системи на известни марки – Dennerle, Aquili, Eheim, JBL.

 1. Обрасли растения.

Растенията в аквариума ще растат, това е неизбежно. Докато растат, ще трябва да обмислите няколко различни опции, за да сте сигурни, че продължават да се развиват правилно.

Важно е да се уверите, че сте предоставили достатъчно място в аквариума.

Съвет:

Когато забележите, че растенията ви спорят за място в аквариума, помислете дали да не ги подрежете, за да дадете на базовите повече място за дишане. Можете, също така, да помислите за разделяне на вашите растения и повторно засаждане на едно или две от тях на различно място.

 1. Механизмът за групиране.

Важно е да комбинирате правилните растения, за да не се получава притискане на корените. Необходимо е да избирате растения с приблизителен растеж и височина.

Така, след засаждането, след като израстъците се установят, цветовете и листата ще се преплетат и ще създадат фантастичен ефект.

 1. Температурата на водата е твърде висока или твърде ниска за конкретното растение.

Съществуват различни видове растения, които изискват различна температура на водата. Когато избирате растенията за вашия аквариум, уверете се, че сравнявате нуждите на всяко от тях, така че да имате видове, които са съвместими един с друг.

 1. Рибките ви копаят и изкореняват растения.

Подобно на кучетата, някои риби просто обичат да копаят - това е в природата им. Ако това са видовете риби, които предпочитате, ще трябва да обърнете внимание на растенията, които искате да имате в аквариума си. Можете да изберете такива, които са прикрепени към корен или камък – Анубиас, Микрозорум.  Друг вариант са плаващите растения, които няма да бъдат обезпокоявани от вашите копачи, като Егерия например.

 1. Рибките се хранят с растенията.

Някои риби са тревопасни и полудяват, когато им се предложи бюфет от растителен произход. Ако аквариумът ви е пълен с такива видове, вашите растения вероятно са обречени. Примери за такива риби са повечето цихлиди, както и златните рибки.

Leave a Comment