Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Акваскейп в стил Ивагуми

Posted by gabriela 16/08/2023 0 Comment(s)

Самият термин „ Ивагуми“ идва от японското „ скално образувание“ и се отнася до скално оформление, където камъните играят важна роля. Разработен, преди около 30 години, от известния японски акварист, Такаши Амано, този тип акваскейп отразява японската култура, духовност и любов към красотата и простотата.
Какви са характеристиките на този вид аквариуми?
Скалите осигуряват „ костната“ структура на акваскейпа, който е съставен от три основни камъка – един голям и два по-малки.
Всъщност, най-трудната част е свързана с постигането на хармония и единство. „Ивагуми“ не означава просто събиране на определен брой камъни, а поставянето им по плавен, естествен и просторен начин, така че да са свързани, както един с друг, така и с останалата част от пейзажа.
Какви са основните принципи и техники при този акваскейп?
Могат да се използват произволен брой скали, стига да са нечетни – 3,5,7 и т.н. Целта е да се избегне усещането за симетрия и да се изградят група от скали, сходни по цвят и текстура, но различни по форма и контур.
Всеки камък има специфична роля в аквариума:
Ояиши – т.нар. Главен камък, е най-големият и най-красивият от всички камъни. Заема 2/3 от височината на аквариума, което е идеалното съотношение за човешкото око. Леко наклонен е в посоката, в която тече водата, за да придаде естествен вид, подобен на речните камъни.
Фукуиши – вторичен камък, който трябва да прилича по цвят и текстура на Ояиши и обикновено се поставя отдясно или отляво. Основната цел е да балансира основния камък и да създаде напрежение в акваскейпа.
Соеиши – третият вид камък, обикновено се поставя до Ояиши и още един до Фукуиши, подчертавайки силата на първия.
Сутеиши – четвъртият по големина камък, се нарича още „ жертвеният камък“, тъй като не е предназначен да се откроява. Той не е задължителен елемент, но допълва цялата скална формация, подпомагайки останалите камъни при създаването на усещане за сплотеност.
Подходящите растения за този вид акваскейп са ограничени, защото акцентът трябва да остане, върху камъните.
Най-популярните видове растения са Микрантемум, Елеохарис, Глосостигма, Хемиантус.
Рибките за този тип аквариум следва да подобрят усещането за спокойствие, чрез тяхното плавно движение. Най-честите обитатели са Кардинали, Родостомус, Клиновидна разбора. Избягвайте непасажните риби, защото поведението им нарушава хармонията в аквариума.
Какви усложнения могат да възникнат при „Ивагуми“?
Този стил изглежда по-лесен за изпълнение, поради простотата на външния му вид, но всъщност е труден за получаване и още по-труден за поддържане. Ограниченият избор на растения прави сложен процеса на устойчив растеж.
„Ивагуми“ не само изисква богат опит,  но и самият акваскейп става податлив на образуване на водорасли. Те могат да се появят дори в ранните етапи на развитие на вашия аквариум. Един от начините да се справите с тях, е да намалите осветлението за около 1 час.
Добре е, също така, да използвате почистващ скимер, който да отстранява повърхностния слой на водата от микроорганизми. Предлагаме такъв на марката Eheim.
Въпреки че създаването на подобен акваскейп може да отнеме известно време, резултатът накрая ще ви донесе удовлетворение, въплъщавайки японските принципи на непринуденост и духовност.

 

Leave a Comment