Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на корали

Posted by parvan 08/12/2022 0 Comment(s)

Коралите са морски прикрепни животни от клас Anthozoa, които в природата образуват големи колонии. Те отделят калциев карбонат, за да си изградят външния „скелет“, формирайки огромни струпвания - рифове. Повечето са зависими от слънчевата светлина, в природата живеят в симбиоза с водорасли и растат в плитки и прозрачни води. Те представляват изключителен интерес за морската акваристика и в днешната статия ще разгледаме основните насоки за тяхното развъждане.
Установено е, че коралите получават необходимите хранителни вещества от планктона. Той е основен техен източник на органичен азот и фосфор. Както всички живи същества, така и те се нуждаят от балансирана и здравословна диета. Важно е да знаете не само каква е храната, която употребяват, но и техните хранителни навици. Затова предварително проучете вида, който ще притежавате. Някои могат да използват по-малки парченца от закуската на рибите, а при други ще е нужна специализирана такава.
Качеството на водата в аквариума е от първостепенно значение за коралите. От правилната концентрация на минералите и елементите зависи дали ще се постигне онзи оптимален баланс, който ще осигури благоприятна среда за живота им. За целта в нашата търговска мрежа се предлагат тестове, с които може да следите тези показатели. Ето някои индекси, които трябва да имате предвид:
- калций – от 380 до 450 ppm
- магнезий – от 1250 до 1450 ppm
- алкалност – около 2,5 – 4 meg/L
- относително тегло на морската вода – от 1,023 до 1,025
- температура около 25 градуса
- следете редовно нивата на амоняк, нитрити, нитрати и фосфати. Тук отново идва ролята на регулярното тестване, за което говорихме по-горе.
Добре е да проучите изискванията на вашите корали за движението на водата, тъй като те са различни за отделните разновидности. Обикновено повечето от тях се развиват по-добре в бурна среда, тъй като при тези условия има тенденция храната да се избутва по-близо до тях. Освен всичко друго, това спомага и за почистването им от слуз или утайки, които може да са попаднали върху или около тях. За създаването на турбулентни ефекти, регулирайте скоростта на потока, което може да стане по отделни начини.
По отношение на осветлението е необходимо също да разучите какви са предпочитанията на конкретния вид, за да знаете какво е правилното количество светлина. Меките представители се нуждаят от по-малко осветяване за разлика от твърдите, които се чувстват идеално при интензивно такова. Ако осветлението е недостатъчно, коралите могат да изгубят цвета си или да загинат. Ето някои допълнителни съвети за развъждането им:
- развиват се по-изобилно в по-големи рифови аквариуми
- задължително носете маска за лице и ръкавици, за да се предпазите от кораловите токсини
- използвайте въглерод, за да ограничите токсините във водата
- не смесвайте несходни разновидности, защото могат да станат агресивни помежду си.
От Aquarium.bg предлагаме всичко необходимо за морската акваристика на световноизвестните марки Eheim и Hagen (Германия), AquaEL (Полша), RS Electrical (Китай) и др. В нашите физически магазини, както и на сайта ни, ще откриете всичко необходимо за вашите любимци, а служителите ни са винаги готови да ви дадат правилен съвет за отглеждането им. 

Leave a Comment