Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Декориране на аквариума

Posted by ganbox 30/04/2018 0 Comment(s)

Когато създавате своя аквариум, първите неща, които имате предвид са неговата изработка и оборудването, което е необходимо за поддържане на оптимални условия за Вашите рибки. След като вече сте си набавили тези неща идва момента с декорирането.

От къде ли да започнем? Първото и най-важно нещо е да изберете стила на аквариума си. Дали ще бъде като малък природен кът, изчистен минималистичен вид или като сцена от пиратски филм. След това да трябва да решите дали желаете естествени или изкуствени декорации, както и естествени или изкуствени растения ще поставите в аквариума.

Да започнем от грунда. При избора на естествен грунд има няколко неща, на които трябва да обърнем внимание. Това са едрината, състава и предназначението. Ако желаем да поставим естествени растения в аквариума, е силно препоръчително използването на субстрати. Това са специални грундове, обогатени с витамини и минерали за растенията. Обикновено са със средна то ситна едрина и са с многокомпонентов състав. Такива грундове са JBL Manado, JBL AquaBasic, Dennerle NutriBasis и много други.

 

Когато ще засаждате живи растения е препоръчително да следвате следните стъпки. Изплакнете леко субстрата в кофа или друг контейнер. Не се притеснявайте ако водата не стане бистра. Постепенно поставете субстрата в аквариума и оформете. Препоръчваме минимална дълбочина на грунда 3-4 см. Това позволява на растенията да развият здрава коренна система. Постепенно с помощта на пинсета забодете корените на растенията и разпределете равномерно. Използвайки някакъв вид предпазител (може да бъде пластмасова чинийка, мрежа или нещо друго) постепенно налейте водата в аквариума. Не се притеснявайте, ако водата помътнее. Това е напълно нормално за първите няколко дни.

 

Когато използвате обикновен грунд се прилагат същите правила. Изплакнете добре до възможно най-бистрата вода и поставете постепенно в аквариума.

 

Винаги обръщайте внимание на съдържанието на грунда и дали няма по някакъв начин да промени качествата на водата. Голяма част от растителните субстрати понижават pH параметрите в аквариума, а грундове и пясъци от корали повишават твърдостта на водата.  

 

Ние от Aquarium.bg ви предлагаме както естествени така и изкуствени камъни и корени. И при двата вида си има своите позитиви и негативи. Когато поставяте естествени корени в аквариума в началото корените освобождават натурален танин, който придава кехлибарен цвят на водата. Това в никакъв случай не вреди на рибите в аквариума и не трябва да ви притеснява. Има методи за забързване на процеса на избистряне. Можете да поставите корена в тенджера или друг съд с вода и да го изврите. Така той по-бързо ще се освободи от излишните багри. Друг начин е след поставянето в аквариума, първите 1-2 седмици да подменяте водата. При изкуствените декорации този проблем е изключен, но пък с течение на времето е възможно избледняване на цветовете на декорациите.

Изкуствените растения са изключително подходящи за начинаещи акваристи. При тях няма да бъдат необходими никакви грижи. Просто изплаквате и поставяте в аквариума. Много хора дори предпочитат изкуствените растения пред естествените при аквариуми с определени видове риби, които меко казано са несъвместими с живи растения.

 

Ако желаете можете да поставите фон на аквариума си. Това ще създаде усещане за по-голяма дълбочина. Фоновете могат да бъдат както абстрактни така и естествени.

Не на последно място идват декоративните фигурки и интерактивните декорации. Можете да разгледате богатия каталог на изкуствените декорации, които предлагаме.

 

Винаги купувайте декорации специално произведени за акваристика и само от нетоксични материали.

 

Leave a Comment