Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Дискуси – любими рибки на много акваристи

15/04/2020 0 Comment(s)

Дискусите са една от най-популярните аквариумни рибки. Почти всеки акварист е отглеждал дискус и това не е случайно. Тези създания са разкошни.

 

Дискусите (Symphysodon) са популярни със специфичната си форма, от където носят и името си.

 

Този древен род рибки  за първи път се появява през 30-те години на 19-ти век по горното поречие на р. Амазонка.  Дискуса обича по-топла вода с постоянна дневна температура, а през нощта обича да му е по-топло, над 27 °C.  Водата трябва да е мека с параметри 4-7 pH.

 

Характерно за дискусите е, че са пасажни и миролюбиви рибки, част от семейство Цихлиди и лесно могат да съжителстват с други риби (тетри, кардинали и с някои дребни цихлиди).

 

При нормални условия на отглеждане, дискусите могат да достигнат „скромните“ размери от 20-25 см. в диаметър, затова ще им е необходим аквариум с голям обем.

 

Symphysodon discus (Hekel)  

Приблизителен размер – 14-20 см.

Минимален размер на аквариума – 250 л

Температура на аквариума - 28 - 33 °C

Изисквания, обща твърдост - 0 - 4 °

Изисквания, pH 4,3 - 6,5

 

Характерно за Хекел дискус е украската – има 9 вертикални тъмни ивици.  

 

Хекел дискус

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Те се открояват първата през окото на рибата, средната (5-тата) и последната на опашката. Ивиците между тези 3 могат да избледняват или да се оцветяват. Средната дебела вертикална ивица винаги присъства при Хекел дискусите. Обикновено се делят на син и червен хекел.

 

Този вид дискус е по-плашлив и обича спокойствието, затова аквариума трябва да бъде разположен на тихо място. Аквариумът трябва да бъде декориран с корени, които да образуват укрития.

 

Symphysodo aequifasciatus

Приблизителен размер – 15-22 см.

Минимален размер на аквариума – 250 л

Температура на аквариума - 28 - 33 °C

Изисквания, обща твърдост - 0 - 4 °

Изисквания, pH 4,3 - 6,5

 

Symphysodo aequifasciatus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цветът на тялото на този вид варира (в зависимост от местообитанието) от златистожълт до тъмнокафяв, но се срещат и екземпляри с интензивен червен цвят. Светлосините ивици по тялото са малко, основно в областта на аналния плавник и главата.

 

 

Условия на отглеждане на дискуси

 

Особеност при отглеждането на дискуси е, че лесно се разболяват. Нуждаят се от силно филтрирана вода.

 

Дискусите не могат да живеят самостоятелно и трябва да бъдат задължително на групи от минимум 6 другара.

 

Както вече споменахме дискусите достигат големи размери, затова е необходимо да им осигурите повече пространство, поне 50 литра пространство на една риба. Водата в аквариума трябва да е чиста, мека и да се сменя минимум веднъж седмично 30% от нея, а в най-добрия случай 2-3 пъти седмично. Дискусите могат да бъдат отглеждани в аквариуми с и без растителност.

 

Как се хранят дискусите?

 

Това са всеядни риби. Обичат да похапват често и за да са здрави и да достигнат нормалните си размери трябва да ги храните в най-добрия случай 3 пъти на ден.

Обичат замразена артемия, хирономус, смляно говеждо сърце и специализирана кайма, но може да им давате и суха гранулирана, люспи или на хранителна основа, храна.

Препоръчва се да редувате суха със замразена храна.

 

Размножаване

 

При размножаването, мъжкият и женският дискус почти не се различават. През периода смяната на водата стимулира хвърлянето на хайвера.

 

При размножаването на дискусите е добре водата да бъде около 6 pH, а общата твърдост между 0 и 4.

 

Мъжкият дискус почиства мястото за хвърляне на хайвера, а след това женската ги снася там. Новородените се хранят с новоизлюпена артемия.

 

За размножаване на дискусите се препоръчва използването на конус. Върху конуса женската хвърля хайвера, а мъжкия ги опложда. Конуса е с подходяща повърхност, върху която лесно се закрепва хайвера на женската.

 

Аквариум. БГ предлага Symphysodon discus, за да поръчате трябва да позвъните в някои от магазините ни или на тел: 0888 982 362.

Leave a Comment