Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Какво осветление да изберете за аквариума?

04/03/2020 1 Comment(s)

Осветлението на аквариума ви освен, че ще го направи по-привлекателен, ще помогне за нормалното развитие и живот на водните обитатели в него.

Естествената светлина не винаги достига, за да осветява аквариума, тъй като е неравномерно, а понякога може изцяло да отсъства в зависимост от разположението на аквариума в помещението. Затова е необходимо да осигурите изкуствена светлина.

Подходящото осветление на аквариума позволява на рибките да се развиват нормално и да живеят по-дълго. Също така, ако отглеждате живи растения в аквариума е необходимо да изберете достатъчно мощно осветление спрямо размерите на аквариума си, но ако в аквариума ви няма естествени растения, е по-добре да имате осветление с по-слаба мощност.

Независимо дали отглеждате естествени растения или не, осветлението на аквариума не трябва да надвишава 8 часа на ден.

 

 

Видове аквариумно осветление

Ако гледате само рибки без естествени растения, то тогава не ви е нужно силно осветление. За да разберете от колко мощна светлина се нуждаете, трябва да следвате формулата, изчислява се 0,5 ват за 1 литър вода 1W за 2l при луминесцентно осветление (или 0,25W при LED). Като по ваша преценка може да се намали или увеличи това осветление. Ако решите да увеличите осветлението трябва да внимавате, защото силното осветление засилва развитието на зелени водорасли – алги.

Ако искате да имате аквариум с естествени растения, предложената формула от нас е 1 ват за 1 литър вода 1W за 1l при луминесцентно осветление  ( или 0,5W при LED).

Разбира се трябва да се вземе под внимание, когато изчислявате силата на осветлението за вашия аквариум, че предложената формула е при стандартни размери на аквариума и е просто предложение. Ако решите да си направите аквариум по поръчка  примерно 30х30х100 см при височина 100 см, формулата, няма да е подходяща за вашия аквариум.

 

 

Луминесцентно осветление – това са познатите флуоресцентни лампи - пури , които са най-популярният начин за осветяване на аквариум. Луминесцентните лампи са подходящи за аквариуми, в които има само рибки, както и за растителни. Този вид осветление е на достъпни цени, но недостатъка му е по-малката издръжливост на пурите и необходимостта им от смяна на всеки 3000 часа работа (1 път годишно), ако искате да запазите силата и спектъра на осветеност.

LED осветление (светодиоди)светодиодното аквариумно осветление освен, че е по-красиво и изпъкващо, то е енергоспестяващо. LED лампите са подходящи за аквариуми с естествена растителност, , които се нуждаят от силна светлина и по-дълга продължителност на осветяване или за аквариуми само с риби. Модерното LED осветление в акваристиката е енергоспестяващо, предлагащо възможност за контролиране на силата и спектъра на осветеност. По-голяма част от тях са с дистанционно управление, а по-новите модели предлагат и Wi-Fi контролер с приложение от телефона. Една от причините това осветление да е по-предпочитано за рифови и растителни аквариуми е възможността за създаване на 24 часов режим на осветеност (изгрев-залез). Качественото LED аквариумно осветление се характеризира с по-дълъг живот на диодите.

 

 

 

Спазвайте тези съвети при избора на осветление за аквариум:

1. Не излагайте аквариума на пряка слънчева светлина.

2. Не използвайте лампи, които не са предназначени за аквариуми – препоръчва се аквариум с капак с вградено осветление.

3. Не позволявайте осветлението да свети повече от 8 часа на ден, в противен случай, ще се образуват алгии (зелени или кафяви водорасли) и рибите ще се стресират и могат да се разболеят.

 

Изборът на подходящо осветление за вашия аквариум е въпрос на личен вкус и нужди на вашия обитател. Не забравяйте обаче винаги да използвате осветителни системи, специално проектирани за аквариуми. Предназначеното аквариумно осветление , ще ви помогне да се насладите на красотата на вашия аквариум и да запазите здравето на вашите обитатели.

 

Ако имате въпроси и се нуждаете от помощ при избора на осветление за вашия аквариум, можете да се консултирате с наш специалист и да посетите някои от нашите магазини.

1 Comment(s)

Алки:
27/06/2020, 09:47:43 AM, http://Здравейте
Reply

От скоро имам 100л аквариум,къкво осветление да ползвам?Имам естествени растения и в момента временно ползвам лед прожектор 10w

Leave a Comment