Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Как правилно да храним рибките?

06/04/2020 0 Comment(s)

Как правилно да храним рибките?

 

Един от въпросите, който стои пред начинаещите акваристи е – колко храна да сложи на рибките?

 

Поради различният си произход и навици, аквариумните рибки имат изисквания към храната.

 

За да изберете храна за рибките ви трябва да знаете към кой тип принадлежат: растителноядни, хищници или всеядни?

Ако са растителни рибки, трябва да им давате растителна храна, на хищниците жива храна и/или богата на белтъчини, а на всеядните – храни от смесен тип.

 

Много е важно качеството на храната, която давате на рибките, защото от нея до голяма степен зависи те да са здрави, добре оцветени и да се развиват правилно.

 

По колко пъти на ден да храните рибките?

 

Първото и основно правило е да не прехранвате любимците си, тъй като това води до затлъстяване и може да доведе до лош край! Другият голям проблем при прехранването е силното замърсяване на водата вследствие от голямото количество неусвоена храна.

 

Количеството храна, от което се нуждаят рибките е толкова, колкото могат да изядат за 1-2 минути, но не повече! Ако остане неизядена  храна след този период от време, при следващото хранене намалете храната, докато достигнете до необходимото количество.

 

Имайте предвид, че някои рибки са доста лакоми (пример: златни рибки) и постоянно ще искат храна, но не се подвеждайте!

 

Новородените рибки трябва да ги храните на малки порции до 3-4 пъти на ден, а като порастнат до 1-2 пъти дневно.

 

Имайте предвид, че рибките ви могат да издържат и на глад, но това не означава да експериментирате. Когато ви се наложи да отсъствате по-дълго, може да използвате автоматична хранилка или „Холидей блокче“, което да осигури храна за вашите рибки, докато ви няма.

 

Една от грубите грешки на всеки начинаещ акварист е да прехранва рибките от самото начало и те да се натровят от голямото количество вредни вещества във водата. Натравянето почти винаги води до смърт на рибките или тежко заболяване.

 

Следващото нещо, което се препоръчва е да ги наблюдавате дали всички рибки са успяли да хапнат количеството, което сте им дали.  Ако се съмнявате, че са все още гладни можете да сипете още малко храна и реакциите им ще ви подскажат, ако са по-забавени, значи вече са сити.

 

Препоръчва се винаги да слагате храната първо в ръката си и след това да я изсипете в аквариума. Никога не „ръсете“ храна директно над аквариума, така може да сложите неконтролируемо количество храна, което да бъде фатално за тях.

 

Какво да правите с неизядената храна?

 

Независимо какво количество храна сипвате, остатъците от нея се превръщат в амоняк, а той е много опасен за рибите.

Затова е важно да поддържате добро качество на водата и да измервате нейните стойности.

 

Вижте нашите съвети за по-добро качество на водата.

 

Следващата стъпка е да разберете каква храна обичат рибките ви? Отговорът може да го откриете в интернет, списания, енциклопедии или просто да се доверите на акварист от екипа на Аквариум БГ.

 

Хранене на новоизлюпени рибки

Новоизлюпените рибки трябва да ги храните с най-ситната възможна храна. 

Подходящи за тях са храните:

Има храни, които са подходящи за всички декоративни рибки, има и специализирани, например, храна на Hikari на гранули за Бета.

hikari betta bio gold

 

Видове храни за рибки

 

  • Пакетирана сушена храна

Сушената храна е най-често използваната храна за рибки. Съставът на пакетираните сушени храни е разнообразен и съобразен с вкусовите предпочитания на любимците – растителни, протеини, животински, от смесен тип под формата на люспи, гранули или таблетки.

 

Добре е да знаете, че храната на люспи може да се дава на всички видове рибки, тъй като омеква и потъва лесно във водата, което е добър вариант за дънните рибки (например, сомчета).

 

Подходяща пакетирана храна на люспи за дребни рибки (гупи, молинезии, барбуси, златни рибки и други) е Tropical Hobby Mix.

 

tropical-hobby-mix

 

Подходяща пакетирана храна под формата на таблетки за растителноядни рибки, дънни рибки е Hikari Algae Wafers.

hikari-algae-wafers

 

  • Замразена храна

Замразените храни на практика могат да бъдат всички живи храни, като се запазят техните полезни хранителни качества.

Замразена храна Ruto Artemia 100 g / 24 дози

frozen-food-ruto-artemia

Има и много други видове замразени храни, които можете да разгледате на нашия сайт.

 

  • Живи храни

Живите храни снабдяват рибките с нужните за тях витамини и минерали. Живите храни са отлична добавка към сухите гранулирани храни.

 

Подходящи живи храни за рибките са: тубифекс, дафния и хирономус. И трите могат да се замразяват. Живата храна не се препоръчва, защото е почти 100% сигурно, че ще пренесете някоя болест във вашия аквариум.

 

Ако искате да знаете храна да давате на вашите рибки, може да попитате нашите акваристи в някой от магазините ни.

 

Leave a Comment