Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Как да идентифицирате и премахнете Планария-част 2

Posted by gabriela 12/04/2024 0 Comment(s)

И тук стигаме до най-важния въпрос – как да се отървем от Планарията?
Планарията е трудна за премахване. Ако пропуснете и един червей, той ще се размножи, затова е важно да елиминирате всички.
Ето някои методи, които да изпробвате в борбата, срещу тези вредители.
1. Измийте растенията и декорациите.
Преди да поставите растенията и декорациите в аквариума, е добре да ги измиете и да проверите дали случайно няма попаднали червеи по тях.
2. Намалете храненето.
Планариите процъфтяват в аквариуми с много храна, затова един от начините да намалите популацията им,е да редуцирате храненето на рибките. Давайте им толкова храна, колкото могат да изядат в рамките на минута-две. Задължително отстранете неизядените остатъци.
3. Сифонирайте дъното.
Редовното му почистване ще предпази дъното от натрупването на отпадъци и вредни вещества, с които Планариите се хранят.
4. Добавете в аквариума риба, хранеща се с червеи.
Рибите, които ядат червеи могат да бъдат добри помощници в борбата с Планарията. Примери за такива риби са Трихогастери, Макроподи.

Как да предотвратим появата на Планария в аквариума?
Най-добрият начин да предотвратите появата на тези червеи е като просто им попречите да го направят още в самото начало.
Това включва поставяне под карантина на растенията, а камъните и грундът се измиват. Това трябва да се случи най-малко две седмици, преди да ги поставите в аквариума. Това ще ви позволи да забележите всички червеи или яйца на червеи. Редовното почистване на субстрата също е от голямо значение, както и подмяната на водата. По този начин водната среда се поддържа здрава.

А знаете ли, че…
1.    Планариите са безсмъртни, поради няколко причини - първо, те имат регенеративни способности, които им позволяват да растат отново и да се размножават и освен това, те са способни да се откажат от процеса на стареене и да поддържат клетките си млади.
    
2.    Ако докоснете Планария, нищо няма да ви се случи, но червейчето ще реагира, защото са чувствителни към светлина и допир.

3.    Някои видове Планарии снасят яйца, но повечето се размножават безполово, като разделят тялото си на две, като по този начин създават два червея в процеса.

 

Leave a Comment