Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Как да поддържате аквариума прохладен в летните жеги

Posted by gabriela 22/04/2024 0 Comment(s)

Повечето от нас се наслаждават на топлината през лятото, но ако сте горд собственик на аквариум и не разполагате с климатик, продължителните периоди на екстремни горещини могат да бъдат вредни за водните обитатели.
Ефектите от повишаването на температурата варират, в зависимост от размера на аквариума, рибната популация, качеството на водата.
Кратките горещини, обикновено, не са причина за паника, но колкото по-топло е времето и колкото по-дълго продължава, толкова по-проблемно може да бъде.
Как реагират рибите на температурните промени?
Повечето тропически риби предпочитат температура от 23 до 26 градуса по целзий. Златните рибки се чувстват добре при температура от 15 до 21 градуса по целзий.
С повишаването на температурата на водата, метаболизмът и нивото на активност на рибите също се увеличават, което означава, че те ще се нуждаят от повече кислород.
От друга страна, способността на водата да задържа кислорода, пада, заради покачването на температурата.
Проблемът е още по-сериозен, ако имате соленоводен аквариум, защото солената вода съдържа по-малко кислород от сладководната.
Уверете се, че имате точен термометър за вашия аквариум и следете стойностите, когато времето се затопли. На нашия сайт, aquarium.bg, може да откриете разнообразие от термометри на марки като Hagen, AquaEL.
Какви са признаците на стресирани риби?
Първият признак, по който можете да се ориентирате, че нещо не е наред с рибката, е бързото движение на хрилете. Растежът на водораслите може да се увеличи и водата да стане мътна, поради цъфтеж.
Когато водните обитатели са стресирани, имунната им система е по-слаба и има по-голяма вероятност да се разболеят. Също така, нивата на амоняк и нитрити могат да се повишат до опасни стойности, което да доведе до отравяне на рибите.
Как да предпазите аквариума от тези неприятни последствия за вашите любимци?
1.    Сложете въздушна помпа, която да подпомогне насищането на водата с кислород. В нашия сайт, aquarium.bg,  може да откриете различни модели на въздушни помпи, на марки като Eheim, Hagen, AquaEL, Hailea.
2.    Извършете малки, частични смени на водата, с малко по-хладна, като се уверите, че температурата не пада твърде рязко.
3.    Намалете нагревателя, но не го изключвайте, тъй като внезапното спадане на температурата в аквариума, може да бъде шок за рибите и да предизвика появата на паразити по тях.
4.    Изключете осветлението – в случай, че имате растителен или рифов аквариум, ограничете броя на часовете, в които светлината е включена.  По този начин ще намалите генерирането на топлина.
5.    Ако аквариумът е близо до прозорец, спуснете завесите, за да предотвратите нагряването на водата. Най-добре е, аквариумът изобщо да не бъде поставян в близост до прозорец и съответно до пряка слънчева светлина.
6.    Снабдете се с чилър (климатик) - Аквариумните охладители се използват най-често през летните месеци. Те помагат в поддържането на нормална температура на водата, в полза на водните обитатели.
В aquarium.bg ще намерите чилъри на марката Eheim, както и на Hailea.
Независимо от методите, които прилагате, за да предотвратите прегряването на вашия аквариум, не забравяйте да правите промените постепенно.

 

Leave a Comment