Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Как да преместите аквариума-част 2

Posted by gabriela 08/05/2024 0 Comment(s)

Какво още е необходимо да направите за безопасно преместване на аквариума?
•    Филтър.
За да сте сигурни, че вашият филтър няма да се повреди, е необходимо да го поддържате влажен, по време на пътуването, като опаковате филтърния носител в частично напълнена торба с вода. Добре е, филтър медията (гъби, вати и т.н.) да остане във водата, тъй като там се съдържат голям брой полезни бактерии.
•    Помпи.
Всякакви въздушни помпи и камъчета трябва да бъдат изключени и отстранени, преди да бъдат опаковани.
     3. Сифонирайте водата в контейнери.
     След като техниката е премахната, следва преместването на водата от аквариума, в         пластмасови кофи или кутии с капак, като е добре да преместите 75-80% от нея. Спестявайки възможно най-много вода, ще ограничите нейните смени, които е необходимо да направите, когато стартирате наново аквариума.
   4. Извадете рибите.
   Внимателно извадете рибите от аквариума като използвате кепчето. Ако имате големи декорации, може да се наложи да премахнете първо тях. Това ограничава скривалищата, в които може да се скрие рибата, опитвайки се да избяга от мрежата.
5. Премахнете растенията.
Ако имате живи растения, отстранете ги внимателно и ги сложете в пълни с вода торбички или контейнери. Уверете се, че капакът е добре затворен.
6. Отстранете декорацията
Следващата стъпка е да премахнете всички декорации от аквариума – изкуствени растения, камъни и т.н и да ги сложите в подходящи контейнери.
7. Премахнете субстрата.
Най-добрият начин да преместите аквариума е като отстраните всичко от него – включително и грунда. Това се прави, тъй като субстратът е доста тежък и може да повреди уплътненията на аквариума, ако се остави вътре.
С помощта на каничка или кофичка може да изгребете грунда, като важно правило, което е необходимо да спазвате, е да не изплаквате или миете субстрата, тъй като това може да премахне полезните бактерии, живеещи там.
8. Преместете аквариума.
Най-накрая, след като цялото оборудване, декорации и живи организми са извадени и безопасно опаковани, може да пристъпите и към транспортирането на аквариума.
•    Преместване на аквариум в друга стая.
Когато разстоянието на местенето на аквариум е кратко, най-важното нещо е да поставите
шкафа на определеното място. Това ще гарантира безопасното поставяне на аквариума.
              Преместване на аквариум в друг дом.
    Тук, най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е да опаковате аквариума правилно, като използвате картонена кутия, с подходящи опаковъчни консумативи като стиропор и тиксо.
Препоръчва се да поставите аквариума в багажника на колата, за да сте сигурни, че не е изложен на риск, докато сте в движение.
9.  Настройване на аквариума.
Последната стъпка от преместването на аквариума, е неговото позициониране и настройване.
Това отнема време, но колкото по-бързо започнете, толкова по-скоро вашите риби ще бъдат в своя дом. Ето какво е необходимо да направите:
•    Сложете субстрата, като го изравните по дължината на основата. Добавете и декорациите.
•    Напълнете аквариума с водата от контейнерите, като нивото трябва да е около или малко над половината.
•    Сложете цялото оборудване, като го включите, след като бъде преместено. Уверете се, че нагревателят загрява водата до идеалната температура, преди да добавите рибите.
•    Засадете живите растения, ако са малко. В случай, че са повече, дайте приоритет на рибите.
•    Бавно пуснете любимците си във водата, както бихте направили, ако добавяте чисто нов индивид към аквариума. Ако рибите са били транспортирани в торби, ги поставете на повърхността на водата за около 45 минути, преди да ги пуснете. Добре е, пликът да се отвори и да се сипва от аквариумната вода в него, за по-бърза адаптация на водните обитатели. Най-добре е да оставите осветлението изключено за няколко часа, тъй като това ще помогне да се поддържат нивата на стрес минимални.
•    Наблюдавайте качеството на водата за около месец, за да се уверите, че рибите и растенията са в добро състояние.

А ето и някои въпроси, които вероятно ще си зададете, преди местенето.
1.    Може ли да се премести аквариумът, заедно с водата в него?-
Отговорът е – не. Никога не трябва да местите пълен аквариум, тъй като теглото и плискането на водата представляват сериозна опасност както за него, така и за рибите.
2.    Можете ли да преместите наполовина пълен аквариум?
Не, дори когато част от водата се отстрани, всяка останала вода или грунд, продължават да бъдат опасни.
3.    Може ли да се транспортира аквариум с риба?
Никога не трябва да местите аквариум с риба в него. Това ще създаде стрес за водните обитатели.
4.    Как да преместите тежкия аквариум – съвети:
-    Освободете зоната, върху която ще поставите аквариума, като се уверите, че повърхността е напълно равна и е на максимално кратко разстояние от щепсели за нагреватели, осветление и друго оборудване.
-    Планирайте маршрута до новото място, като се уверите, че всички ъгли и завои са достатъчно широки, за да мине аквариума.
-    Необходима е помощ и от още един човек, особено за големи, тежки аквариуми.

 

Leave a Comment