Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Малавийски цихлиди - размножаване

Posted by gabriela 08/09/2023 0 Comment(s)

Отглеждането на цихлиди е предизвикателство за всеки акварист. Те се нуждаят от подходящо местообитание, храна и условия за живот във водна среда.
Но знаете ли какъв е процесът на размножаване на някои цихлиди от този вид ? Не всички създават потомство по този начин, но той със сигурност е най-интересният за наблюдение.
Репродуктивната им система е специфична с това, че женските събират и снасят яйца в устата си. Те правят това, докато малките не се развият, така че да могат да оцелеят в заобикалящата ги среда. Други аспекти на тяхното репродуктивно поведение, като установяване на територии и сложни ритуали на ухажване, също са предизвикателство.
Чифтосването на африканските цихлиди възниква, приблизително, по следния начин:
Мъжкият изкопава гнездото и примамва женската като изпълнява доста забавен танц, при който си поклаща перките.
Женската снася яйцата в гнездото, където мъжкият ги опложда. След като бъдат оплодени, женската ги взима от устата на мъжкия и ги носи, докато малките не се излюпят. 
Яйцата се излюпват, между 10-15 дни, след оплождането. След това женската държи бебетата в устата си още 2 до 4 седмици, като от време на време ги пуска, за да може да се храни.
Как да насърчим малавийските цихлиди да се размножават в аквариума?
Най-напред, разбира се, е необходимо да имате мъжки и женски индивид. Как може да ги различите?
Мъжките имат повече от четири жълтеникави петна по аналната перка, докато женските или нямат или не трябва да са повече от три. Също така, индивидите трябва да са напълно зрели.
Един от първите признаци, че женската бавно се подготвя да хвърля хайвер, е навъртането на мъжкия, около нея. Цветовете му стават по-наситени.
Ако имате повече от една женска на един мъжки, подготвящата се женска ще има леко подут корем. Ще се появи т.нар. „пръстен“, непосредствено, преди аналната перка. Най-добре е да отделите двата индивида в отделен аквариум.
След това просто чакате. Температурата в аквариума трябва да е в диапазона 25-26°C. Чувствайте се свободни да им давате малко повече храна, защото женските ще имат нужда от повече енергия.
По време на самото хвърляне на хайвера, би било добре да не ги безпокоите. Когато процесът приключи, върнете мъжкия в големия аквариум. В противен случай той ще продължи да пречи на женската и ако тя изпусне яйцата, той ще ги изяде.
Както казахме, женските обикновено пазят яйцата от 2 до 4 седмици. През това време тя яде много малко или нищо. Яйцата се излюпват в рамките на около седмица и започват да се развиват. Около две седмици по-късно малките са усвоили, напълно, остатъците от своите яйчни торбички, които им осигуряват храна в първите етапи от техния живот. И тогава женската пуска малките. Това зависи и от много фактори, разбира се, включително възраст, вид, здраве, глад, състояние на водата в аквариума, температура на водата и т.н. Но в повечето случаи това се случва около 4-тата седмица.
Размножаването на цихлидите е вълнуващ процес, които изисква търпение, но резултатът накрая си заслужава!

 

Leave a Comment