Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Най-често срещаните причини рибките да изскачат от водата

Posted by ramona 24/08/2022 0 Comment(s)


В своята практика някои акваристи се сблъскват с явлението „изскачащи риби“. То е доста срещано и може да бъде възприемано, както за нормално, така и като признак за проблем. В повечето случаи причината лесно може да бъде разгадана, като някои от основните фактори са: характера и хранителните навици на обитателите, лоши параметри на водата, липса на достатъчно пространство, конфликти, заболявания, страх и невроза. В настоящата статия ще разгледаме поотделно всеки един от тях.
1. Характерът и хранителните навици на любимците ни - някои видове риби са изключително активни и динамични и често излизат над водата. При тях това не е свързано с условията, а с хищническия им инстинкт и начина им на живот. Като пример можем да вземем Азиатската Арована, която може да отскочи до тридесет сантиметра над водната повърхност, хранейки се или търсейки плячката си.

2. Лоши водни параметри – тук вариантите са няколко: когато водата в аквариума е твърде топла или много студена, силно замърсяване, липса на кислород, грешни нива на твърдост или алкалност. Когато аквариумните обитатели са подложени дълъг период на неблагоприятни водни показатели, това нерядко води до опити за
„бягство“. Същото е възможно и при рязка промяна на параметрите.
3. Липса на достатъчно пространство – когато аквариумът ни е пренаселен и има наличие на голям брой любимци в малък обем, това води до неразбирателства. За да го избегнете, винаги спазвайте препоръките на нашите служители за оптималното съотношение риби в аквариума, както и за комбинацията помежду им, което от своя страна се обуславя от биологичните им особености.
4. Конфликти – както при всички живи същества, така и при рибите има индивиди, които меко казано „тормозят“ останалите. Факторите за това могат да бъдат храна, територия, жилищна площ, търсене на партньор. Понякога, в опит да се измъкнат от натрапника, някои обитатели буквално изскачат над водата. В случай, че подозирате за такъв проблем наблюдавайте любимците си известно време и ако е необходимо, ги разделете в два отделни аквариума или им поставете преграда.
5. Болести – гъбичките и бактериалните заболявания принуждават рибите да плуват хаотично в търсене на облекчение. Ако установите, че някой ваш обитател се отърква в стените и декорациите, не е далеч моментът, в който може и да го намерите извън акваскейпа ви, затова вземете незабавни мерки.
6. Страх и невроза – аквариумните ни любимци лесно могат да бъдат стресирани, като следствията за това могат да са няколко:
- драстични промени в обстановката в и около аквариума
- рязко включване и изключване на осветлението
- поява на шум или вибрация
- удар по стъклото
- при почистване на акваскейпа
Чрез повече наблюдения можем да установим нормалното поведение на рибите ни и бързо да разберем, когато има отклонения от него. Екипът ни е винаги готов за консултация при възникнала нужда, а във физическите ни магазини и на сайта ни ще откриете богата гама от продукти за здравето и благоденствието на вашите любимци.

Leave a Comment