Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Почистване на аквариума

Posted by ganbox 30/04/2018 3 Comment(s)

Веднъж успешно стартиран аквариума, неговата поддръжка не изисква много време и усилия.

Основно поддръжката на аквариума се състой от сифониране на дъното, обмен на част от водата и почистване на вътрешната част на стъклата от отлагания.

 

Защо е необходимо да сменяме водата на аквариума ?

 

С течение на времето във водата се натрупват органични отпадъци и вредни вещества. Те от своя страна нарушават баланса в аквариума. Чрез смяната на водата ние намаляваме драстично тяхната концентрация и с това възстановяваме химичните параметри на водата.

Смяната може да се извърши и по време на самото сифониране на дъното на аквариума. Така едновременно със смяната на водата отстраняваме и  натрупаните по дъното отпадъци.

 

Колко често трябва да сменяме водата?

 

 Честотата на почистване на аквариума зависи от няколко основни фактора:

 

 • Големината на аквариума

Колкото е по-голям един аквариум толкова по-рядка е необходимостта от засилена поддръжка. Това се обяснява от увеличения обем вода и полезни бактерии. Големия обем дава предпоставки за лесно и бързо разграждане на по-голям обем от отпадъци.

 

 • Филтриращата система

Аквариуми с вътрешни филтри имат необходимостта от по-честа смяна на водата поради ограничения капацитет на филтрация. Външните филтри имат по-голям капацитет за филтриращ материал и по –голям дебит ( това спомага за по-добрата циркулация на водата) . Това от своя страна позволява да се използват няколко вида медия, като едропореста (за отнемане едрите отпадъци), керамични пръстени и инертни материали ( осигуряващи отлична среда за развитието на полезните бактерии) и не на последно място използването на специализирани материали със специфични функции ( гелове за отстраняване на фосфатите от водата, активен въглен и пр)

 

 • Нивото на населеност на аквариума

Ако аквариума Ви е пренаселен, независимо от обема и филтрацията, със сигурност ще са Ви необходими по-чести смени на вода и почистване на дъното. По-големия брой риби водят до по-голямо количество на биологичните отпадъци.

 

 • Осветеността на аквариума

При аквариуми със твърде силно осветление или изложени на непрекъсната силна слънчева светлина е напълно нормално образуването на алгии, които се натрупват по дъното, декорациите и вътрешната част на стъклата.

 

При ежеседмична смяна на водата е добре да се сменят 15-20% от нея. Не бива обаче да сменяте над 50%  или с твърде често, тъй като това ще доведе до унищожаване на твърде голям брой полезни бактерии и ще доведе то нарушаване баланса в аквариума, а това от своя страна ще повиши нивата на амоняк и нитрити във водата. Честите смени също не са препоръчителни, тъй като това може да доведе до стресиране на обитателите в аквариума.

 

Как да почистваме аквариума?

 

За бързо, лесно и ефективно почистване на аквариума Ви препоръчваме следните стъпки.

 

 1.  Изключваме цялото електрическо оборудване на аквариума. Никога и при никакви условия не трябва да се извършват манипулации във водата при работещ нагревател или вътрешен филтър.
 1. Отстраняване отлагания по стъклото

Това може да се извършва с мека неабразивна гъба, с помощта на ножче за почистване на аквариумни стъкла или магнит за почистване на стъклата.

Когато използвате гъба или магнит за почистване бъдете внимателни да не захванете частици от грунда между гъбата и стъклото. Това може да доведе до надраскване на стъклото на аквариума.

Когато използвате ножче никога не го поставяйте перпендикулярно на стъклото и не движете острието странично, тъй като това може да доведе до нараняване на повърхността.

Извършвайте движенията систематично, за да осигурите максимален резултат и не натискайте прекомерно стъклото.
 1. Ако имате вътрешен филтър можете да проверите дали изхода и входа на водата са проходими. Ако забележите силно намален дебит извадете филтъра ( или само пълнителя) и в съд с малко дехлорирана вода изплакнете леко. Не се препоръчва да се мие на чешмата тъй като може по този начин да отнемете не само излишните отпадъци, но и част от колонизираните в гъбата бактерии.
Препоръчваме Ви при всяко плакнене на ватата да проверявате и ротора на вашия филтър. Често пъти по повърхността на перките му се натрупва голямо количество плака, която затруднява неговата работа и може да доведе до неизправност.
 1. Връщаме внимателно филтъра обратно в аквариума
   
 1. Препоръчваме Ви да изчакате 2-3 мин мръсотията във водата на аквариума да се утаи.
   
 1. Потопете сифона в аквариума и с леки движения леко заровете върха на сифониращата чаша в субстрата. (по този начин ще предпазите рибките от засмукване).
  Стартирайте сифона (при някой сифони имате ръчна помпа при други е необходимо да създадете вакуум)
С бавни и систематични движения повдигате леко сифона да освободи засмуканите камъчета и премествате на следващото място.
Внимавайте изключително много да не засмучете някоя любопитна рибка.
 1. След като сте почистили дъното пригответе новата вода. Използвайте препарати за премахване на хлор и добавете бактерии. ( винаги слагайте доза само за обема на новата вода не за обема на целия аквариум)
 1. Осигурете се, че температурата на прясната вода е същата като тази в аквариума. Рязка разлика в температурата на водата ще шокира рибките.
 1. Постепенно добавете новата вода.
 1. Включете оборудването на аквариума.
Когато се стартира филтъра е възможно частици замърсяване да бъдат издухани от течението, затова Ви препоръчваме когато стартирате филтъра да поставите вата или гъба на изходната тръба, с което ще можете да предотвратите разпръскването им.
   

Първия ден след смяна на водата Ви препоръчваме да изключите UV системите, за да позволите възможно най-бързо възстановяване на колониите на полезните бактерии.

 

3 Comment(s)

Ваня:
24/03/2020, 07:22:13 PM
Reply

Здравейте,имам нужда от помощ.

Ваня:
24/03/2020, 07:22:14 PM
Reply

Здравейте,имам нужда от помощ.

Ваня:
24/03/2020, 07:27:51 PM
Reply

Водата в аквариума ми е побеляла. Направих всичко което можах. Изчистих аквариума, сложих нужните капки, измих гъбата на помпата но водата отново е с различен цвят от нормалния

Leave a Comment