Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Полезни съвети за отглеждане на златна рибка

24/02/2020 1 Comment(s)

Всеки от нас познава добрата златна рибка, която сбъдва желания от приказката „Рибарят и златната рибка“, както и популярните анимации. По тази причина съществува заблудата, че златните рибки могат да бъдат отглеждани в колби.

Всеки опитен акварист знае, че няма колба, която да е подходяща за отглеждането на една златна рибка, тъй като, за да достигне нормалните си размери, които са според вида й, от 12 до 40 см. й е необходим 40-50 литров аквариум, а ако й осигурите компания от други златни рибки ще трябва да добавите още 20-30 л. обем в аквариума.

Златните рибки всъщност не са златни, а най-често ще ги видите в характерните за тях цветове – оранжев и червен, разбира се ще ги срещнете и в други цветове и украски според вида им. Няма как да избегнем факта, че това е най-старият представител на семейство Шаранови. Златните рибки не са стадни и много трудно съжителстват с други риби.

 

Какво още трябва да знаете за отглеждането на златна рибка в аквариум?

 

Необходимо е след осигуряването на подходящ аквариум за водния обитател, да осигурите и аквариумно оборудване.

 

Преди да пуснете малката златна рибка в аквариума е необходимо той да бъде оборудван с вътрешен или външен филтър, помпичка за осигуряване на повече кислород и нагревател, с който да настроите температурата, която е необходима за отглеждането на водния обитател. Имайте предвид, че златните рибки са студеноводни и обичат температура около 16-22 °C. В противен случай, високият градус може да е пагубен за тях.

На последно място е важно да отбележим декорацията. Заложете на естествена декорация – грунд, камъчета, скали, но не прекалявайте с грубата основа, за да не се наранят рибките.

Не е за предпочитане да изберете естествени растения, защото златните рибки са всеядни и биха изяли всичко, което виждат. Препоръчва се  веднъж дневно да ги храните като количеството трябва да е толкова, колкото биха могли да изядат за 1-2 минути. Необходимо е да им давате специализирана храна с гарантирано качество, за да са здрави.

Грижата и почистването на аквариума са постоянен навик, който трябва от самото начало да изградите, като смяната на водата в аквариума трябва да се осъществява веднъж седмично от 25 до 30% от водата с помощта на сифон.

 

До тук не свършват грижите за златните рибки. Независимо дали отглеждате златна рибка или друг вид декоративна рибка, трябва да полагате непрекъснати грижи за нея, ако искате тя да живее дълго. Запомнете, че при подходяща среда, някои видове златната рибка може да ви се радват около 20 години.

Ако сте начинаещ акварист е по-добре да спазвате съветите ни при отглеждането на рибките, а ако искате да изберете подходящ аквариум за вашата златна рибка, можете да се свържете с нас.

1 Comment(s)

Кико:
20/09/2020, 07:51:35 PM, http://aquarium.bg
Reply

Wow

Leave a Comment