Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Рибките също се нуждаят от витамини

09/03/2020 0 Comment(s)

Както всяко друго същество, рибките също имат нужда от постоянни грижи и витамини, за да са здрави. Неправилната или непълна диета може да доведе до недостиг на хранителни вещества и липса на витамини и от там до появата на сериозни заболявания, забавен растеж и отслабена имунна система.

 

Вие не искате това за вашите рибки нали?

 

Дискуси рибки

Декоративните риби си набавят всички необходими витамини предимно чрез храната. Диетата на рибките зависи от техните хранителни навици и нужди. Някои видове риби изискват храни с месо, други с растения, а трети, които са всеядни (комбинация от двата вида храни). За да съобразите хранителните предпочитания на рибките, храната за рибки се предлага под най-различни форми: люспи, живи храни, сушени, замразени, както и в малки, средни и големи разфасовки и т.н.

Храната за аквариумните рибки се състои основно от протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали.

 

Кои са витамините, от които се нуждае всяка рибка?

Рибите се нуждаят основно от протеин за растежа си, но и не само...

 

Витамин A – подпомага зрението на рибките при по-слабо осветление на аквариума и играе важна роля при оплождането им.

 

 

Витамин Bвключва всички витамини от група B, които снабдяват рибките с нужните протеини и помагат за лесното разграждане и освобождаване на енергия.

Важно е да отбележим, че на по-възрастните рибки трябва да даваме храни по-бедни на протеин, тъй като той се отделя като излишък, амоняк. Затова възрастните риби трябва да приемат повече въглехидрати, отколкото протеин.

 

 

Витамин C аскорбинова киселина може да се усвоява само директно. Витамин C заздравява скелета и засилва имунната система на рибките. Основният проблем е бързото му разтваряне във водата, особено при по-висока температура.

 

 

Витамин Dснабдява рибките с калций и фосфор, които са нужни за развитието на костите и люспите.

 

 

Витамин Eдейства като антиоксидант, който защитава клетъчните мембрани,  нужен е за нормалният растеж и достигане на определени размери на видовете рибки.

 

 

Витамини и минерали за риби

Комбинацията от витамини и минерали предпазват рибките от заболявания.

Разгледайте различните витамини на сайта ни и изберете спрямо нуждите на вашия воден обитател.

Осигуряването на подходяща диета на вашата рибка е от съществено значение за здравето и растежа й.

 

Leave a Comment