Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Съвети за по-добро качество на водата в аквариума

16/03/2020 0 Comment(s)

Лошото качество на водата в аквариума може да бъде най-големият кошмар за всеки акварист, тъй като неблагоприятните условия за водните обитатели може да ги стресира и разболее.

Неблагоприятните условия в аквариума могат да се появят в следствие на излишните хранителни вещества, водещи до високото съдържание на амоняк, нитрати и нитрити, както и ниското съдържание на кислород и образуването на алгии.

 

Качеството на водата в аквариума се определя спрямо температурата, pH, твърдостта и аерацията или казано по-просто, качеството на водата се измерва от гледна точка на това, до колко отговаря на нуждите на вашите рибки.

 

Това, което на първо място се препоръчва на всеки акварист е редовното почистване на аквариума, подмяна на филтрите и смяна на водата. Смяната на водата трябва да се осъществява веднъж седмично, като се сменя 15-20% от нея. Не е препоръчителна смяната на по-голям процент от водата в аквариума, тъй като това ще доведе до унищожаване на много полезни бактерии.

 

Полезни съвети за поддържане на добро качество на водата в аквариума

 

 

Не използвайте директно вода от чешмата без да я третирате с препарат

Не се препоръчва при смяна на водата в аквариума да се използва директно такава от чешмата, без тя да бъде третирана с препарат, тъй като това ще влоши качеството на аквариумната среда. Препоръчва се водата да бъде третирана с препарати за неутрализиране на хлора и тежките метали.

 

Предотвратете концентрацията на амоняк или нитрити

Амонякът и в последствие нитритите се появяват най-често чрез излишни хранителни вещества или при стартирането на нов аквариум без наличието на достатъчно голяма популация от бактерия, която да трансформира амоняка и нитритите в по-безопасното съединение за рибките - нитрати.  Дори и в малки количества, амоняка може да навреди на рибките, като компрометира тяхната имунна система, което да ги предразположи към заболявания или дори да ги натрови фатално. Макар нитритите да не са толкова опасни, колкото амоняка, концентрации във водата над 0.5 мг/л са опасни за тяхното здраве.

 

Наличието на амоняк или нитрити в аквариума е показател за неефективна биологична филтрация.

Препоръчваме използването на качествени филтриращи материали или подмяната на филтъра с подходящ за обема и популацията на рибки в аквариума.

 

Предотвратете концентрацията на нитрати в аквариума

Нитратите са финалния продукт от полезното действие на полезните бактерии в аквариума. Въпреки че не са толкова вредни като амоняка и нитритите, нитратите също биха били опасни за рибките, ако тяхната концентрация се повиши над 50 мг/л. Именно регулярната частична подмяна на водата е начина, по който се намалява концентрацията на нитрати във водата. Най-лесния начин за подмяна на водата е използването на сифон, съобразен с размера на вашия аквариум. По този начин едновременно ще смените част от водата и ще почистите аквариумното дъно от натрупаните отпадъци по него.

 

Измервайте киселинността

Необходимо е да знаете, че киселинността в аквариума се измерва в pH единици със стойности от 0 до 14. Когато киселинността е със стойности 7pH имаме неутрална вода, която се счита за благоприятна стойност за повечето рибки. Съществуват продължителни pH тестове, с които в продължение на месеци можете да следите нивото на pH във вашия аквариум.

 

Оптимизирайте нивата на кислород

Много често се пренебрегва количеството на кислород в аквариума. Както всяко друго същество, така и на водните обитатели им е жизнено необходимо определено количество кислород. Неговите нива ще намалеят, ако са високи нивата на хранителни отпадъци и е намалена аерацията (отделяне на газове и др. компоненти).

Препоръчваме ви да използвате тестове за измерване на различните стойности в аквариума: на кислорода, амоняка, стойностите на pH, нитрати (NO2), нитрити (NO3), въглероден диоксид ( CO2), общата (GH) и карбонатна твърдост (KH) и ред други показатели.

 

Още препоръчваме да използвате въздушна помпа, за да осигурите постоянно набавяне на достатъчно кислород или да използвате аквариумен филтър, който аерира водата.

 

Извършвайте тестове ежеседмично

Вижте още: Качество и параметри на водата

 

При възникнали въпроси, можете да се консултирате с нас.

Leave a Comment