Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Stay Home and Clean Your Aquarium

18/03/2020 0 Comment(s)

Да, сега имаме време, да сега нямаме оправдание. Екипът на Аквариум БГ е подготвил няколко важни неща при почистването на всеки аквариум, които всеки пропуска в бързината или решава, че сега няма време.

 

1. Просто подмяна на 1/3 от водата в аквариума или само доливане не е достатъчна, трябва да се сифонира.

Сифонирайте хубаво дъното на вашия аквариум, всеки аквариум има нужда от това нещо поне един път месечно. В грунда (пясъка по дъното) се събират всички боклуци, които създават водните обитатели и остатъците от неизядена храна. Всичката тази мръсотия няма място във вашия аквариум, ДА, филтърът помага за тяхното отстраняване, но си изисква механична намеса за тяхното премахване и това е сифонирането.

Несифонираното дъно ще ви донесе голямо количество амоняк, нитрати и нитрити във вашата вода.

 

2. Почистете си външния/вътрешния филтър.

За много хора това да си почистят филтъра, особено когато са с голям външен филтър, изглежда ненужно. Имаме доста клиенти с коментар „ооо аз не съм си отварял филтъра от 1 година и всичко е супер“ е да ама не, във филтъра се събират изключително много вредни вещества, които рано или късно ще увеличат амония/амоняка, нитратите и нитритите във вашата вода. Всичко това ще бъде пагубно за вашите домашни водни любимци. Също така, нека да не забравяме, че лошо поддържания филтър съкращава живота на филтъра.

Ако разполагате със силиконова смазка е добре да смажете уплътненията.

 

3. Капаците на аквариума – чистете ги бе хора!

Стъклените капаци са нещото, което ще намали осветеността (ако лампата е над капаците) във вашия аквариум. Много е важно добрата хигиена при тях. Стъклените капаци много често се зацапват до такава степен, че имаме по-малко от 30% осветеност. Дори и осветлението да е под капака на аквариума и това че е мръсен да не затруднява осветеността не означава, че трябва да пренебрегвате неговата хигиена. Внимателно трябва да се почистят без вредни препарати. Много често забравяме за тяхната поддръжка, защото това е нещо без което могат вашите рибки, но нека да не забравяме за живите растения и/или красотата на вашия аквариум.

 

4. Почистете осветлението

На голяма част от аквариумите, осветлението е поставено под самия капак и е директно над водата. Както знаете всяко осветление дори и малко излъчва топлина, пръските и парите полепват върху корпуса на осветлението и намаляват неговата сила доброто почистване може да увеличи осветеността и да изглежда аквариума, като доброто старо време.

 

5. Подредете си шкафа.

Невероятно е колко разхвърлян може да бъде един шкаф под аквариума. Сега е момента да вкарате малко ред сред храните, препаратите и тестовете. Подредете добре и аксесоарите за почистване на аквариум.

 

Дано нашите съвети ви бъдат полезни. Екипът на Аквариум БГ ви пожелава да бъдете здрави и да се пазите!

Leave a Comment