Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Техника необходима за стартиране на аквариум

27/04/2020 0 Comment(s)

Техника необходима за стартиране на аквариум

 

Като начинаещ акварист трябва да следвате няколко основни правила, които ще са ви необходими при стартиране на първия аквариум.

След като сте си закупили аквариума (сладководен или морски), трябва да пристъпите към техниката и оборудването му. 

 

Каква техника е необходима за стартиране на аквариум?

 

  1. Осветление

Осветлението трябва да бъде разпределено равномерно, като в началото трябва да свети от 6 до 8 часа. Видовете аквариумно осветление е луминисцентно (пури) или LED лампи.

За да прецените какво осветление ви е необходимо трябва да използвате формулата  0,5 ват за 1 литър вода 1W за 2l при луминесцентно осветление (или 0,25W при LED).

Не трябва да засилвате осветлението прекалено много и не бива да свети повече от 8 часа на ден, защото ще се образуват зелени водорасли – алги.

Ако искате да отглеждате аквариум с естествени растения, може да използвате следната формула за осветление: 1 ват за 1 литър вода 1W за 1l при луминесцентно осветление (или 0,5W при LED).

 

  1. Филтърна система

Чрез филтрацията се пречиства водата в аквариума, затова е един от най-важните компоненти от техниката.

Филтрите често са окомплектовани с филтър медия, с която се повишава качеството на водата.

Филтрите са външни и вътрешни.

Външните филтри са подходящи за големи аквариуми над 100 л. включват филтър медия. Филтър медията се разделя на механична, биологична и химична и много по-бързо се осъществява филтрацията на водата.

Вътрешните филтри са подходящи за аквариуми до 100 л., наричат се още „потопяеми“ филтри, защото се потапят изцяло под водата. Включват помпа и филтрираща гъба, която съхранява полезните бактерии и отстранява мрасотията.

При избора на филтри най-важните параметри са: дебит, мощност, за колко литражни аквариуми са подходящи и имат ли филтър медия.

 

  1. Нагревател

Нагревателят е необходим, за да се поддържа определена температура в аквариума. За да изберете подходящ нагревател за аквариума си, трябва да следвате формулата: 1 ват за 1 литър вода (пример: 80л. аквариум – 80 W).

При източване на водата от аквариума, нагревателят трябва да се спира, за да не се счупи стъклената епруветка на нагревателя.

 

  1. Аксесоари

Ще са ви нужни кепче, магнитна чистачка за стъклата, уред за сифониране на дъното, пинсета и ножичка за подрязване на растенията.

 

  1. Тестове за вода

Трябва да следите основните параметри на водата: PH, KH (карбонатна твърдост), GH (обща твърдост), NH3/NH4 (амоняк/амоний) N02 (нитрати) NO3 (нитрити) и да използвате предназначените тестове за това.

 

При нас ще откриете техника и аксесоари за всеки вид аквариум.

 

 

Leave a Comment