Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Въведение в акваристиката

Posted by ganbox 13/04/2018 1 Comment(s)

Аквариумите са красив и атрактивен елемент, който можете да добавите в дома си. Голяма част от хората смятат, че аквариумите са трудоемки, скъпи и изискват много грижи. Това обаче е далеч от истината, да съгласни сме, че стъклен съд и рибки в него не е достатъчно, но пък не е и толкова сложно.

 

В поредица от теми ще разгледаме какво е необходимо за създаването на един красив аквариум и какви са необходимите грижи.  Започваме с въведение и описание на елементите на аквариума.

 

Първото и най-важно нещо, което трябва да запомним е ,че аквариума е една малка самостоятелна еко система. За да са здрави обитателите на аквариума е необходимо да осигурим условия на живот наподобяващи тези в естествената им среда. Аквариума се състой основно от следните елементи- съд за вода ( преобладаващо стъклени), капак, осветление, филтър, нагревател и въздушна помпа.

Аквариума може да бъде кръгъл, правоъгълен куб или друга форма. Може да има панорамно, заоблено или право предно стъкло. Размерите му зависят изцяло от потребността.

 

Пример: Aко желаете да имате само 1 рибка бета не е необходимо да закупувате голям аквариум, но ако желаете да отглеждате златни рибки имайте в предвид, че рибките бързо ще надрастат малкия обем и ще доведе до стрес за животните, както и необходимост от много чести смени на водата.

 

Капака може да бъде пластмасов, стъклен или бонд. Препоръчваме използването на капаци тъй като това ограничава  донякъде изпарението на водата, попадането на прахови частици и други замърсители във водата, както и предотвратява инциденти с обитателите.

 

Знаете ли, че голяма част от рибките всъщност могат да отскочат и изскочат извън водата? Повече информация можете да намерите тук.

 

Осветлението от изключителна важност ако смятате да отглеждате живи растения. В такъв случай трябва да изберете достатъчно мощно осветление за обема и височината на вашия аквариум.

 

Пример: Ако желаете да отглеждате полянкови или други растения изискващи силно осветление препоръчваме да не избирате аквариум с височина над 50 см и да предвидите сила на светлината в отношението  1W за 1l ( или 0,5W LED). Нашите продавач консултанти са насреща за консултации и съвети при избора на растения и подходящото за тях осветление.

 

Ако няма да отглеждате живи растения тогава Ви е необходимо осветление само да се наслаждавате на Вашите рибки. Препоръчваме да не е твърде силно и да осигурите  достатъчно места където рибките да могат да се скрият в случай, че са стресирани.

 

Важно е да запомните независимо от това дали имате растения или не осветлението на аквариума не бива да работи повече от 8 часа на ден. По-дълги периоди на работа ще доведат до развитието на алгии( зелени или кафяви водорасли) по камъчетата на дъното, декорациите и вътрешната страна на стъклата, както и до стрес при рибите.

 

Филтъра и филтриращата система са от изключителна важност за доброто състояние и здраве на аквариума.  Обикновено филтрите са съставени от водна помпа и филтрираща медия. Филтрираща медия наричаме всички видове гъби, керамики и материали, който използваме за отстраняването на замърсяванията в аквариума и служат за дом на полезните бактерии в аквариума.

 

За разликата между различните видове филтри ще задълбочим в близко бъдеще. Основното, което трябва да запомните е винаги да избирате филтъра спрямо обема и натовареността на аквариума си.

 

В природата водата има постоянен обмен на кислород, в аквариума това е силно ограничено, затова особено за аквариумите с голямо количество риби препоръчваме добавянето на въздушна помпа с камъче за въздух.

 

Това е основната техника необходима за успешното създаване и грижа за рибките.

 

В следваща тема ще разгледаме подробно какво е необходимо и стъпка по стъпка ще обясним как да изберете правилния аквариум и как да го стартирате.

 

Приемаме, че вече сме стартирали аквариума. Зарибили сме го. И идва момента на поддръжката. Много хора смятат, че са необходими ежедневни грижи, ежеседмично да се изважда всичко и да се мие на гореща вода и тн. Това обаче е абсолютно погрешно! Поддръжката на аквариума не отнема повече от 30 мин седмично. Тя се състой от сифониране на дъното, с цел да се оберат отпадъци и недоизядена храна и смяна на не повече от 1/3 от водата на аквариума.

 

Има няколко прости правила, които трябва да следваме, за да имаме здрав и красив аквариум:

 

  • Изберете правилния аквариум.
  • Не го пренаселвайте, спазвайте препоръките на продавача за максималното количество риби.
  • Не пускайте всички риби на веднъж. Изчаквайте 1 седмица между увеличаването броя на рибите.
  • Не прехранвайте рибките. Давайте по малко. Ако остане храна я събере и извадете от водата.
  • Не оставайте осветлението включено прекалено дълго.
  • Веднъж седмично почиствайте дъното със сифон и сменяйте част от водата.

 

1 Comment(s)

дсфдс:
07/02/2020, 04:51:37 PM, http://сдфсд
Reply

фдсфсд

Leave a Comment