Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Вътрешен Филтър

09/05/2018 0 Comment(s)

Вътрешните филтри са практичен и ефикасен метод за филтрация на аквариуми с обем до 100-150л. Те са компактни и почти е невъзможно да бъдат чути.

 

Какво представлява вътрешния филтър?

Вътрешните филтри обикновено са съставени от ротор и пълнител с филтрираща медия. В по-голямата си част филтърните пълнители съдържат филтрираща вата, която с лекота събира едрите отпадъци от аквариума и същевременно порестата й структура позволява на полезните бактерии да създадат колонии.

 

Как и къде се поставя вътрешния филтър?

Вътрешните филтри трябва да бъдат поставени изцяло под вода (изключения правят определени модели , при който производителя е обозначил друго). При всички случай ротора на филтъра трябва да бъде непрекъснато под вода. В противен случай той може да изгори.

Вътрешния филтър има най- голяма ефективност, когато бива поставен в единия край на аквариума. Препоръчително е посоката на изходната струя да бъде по дължина на аквариума. По-този начин ще подсигурите максимално добро движение на водата в аквариума, а с това и оптимална филтрация.

 

Изхода на филтъра можете да поставите под нивото на водата или над него. При първия метод имате оптимална циркулация без да създавате голямо повърхностно течение.  С течение на времето по повърхността се натрупват вещества, които образуват тънък слой, ако поставите изхода на филтъра над повърхността на водата, това ще бъде предотвратено, а също ще се намали силата на течението в аквариума. Това е изключително подходящо при риби, които не обичат силно течение( като Бетите).

 

Филтрите, в общия случай, се закрепват посредством вендузи. При поставянето му трябва да внимавате, да не приложите твърде голяма сила и да подредите филтъра или аквариума. Препоръчвате филтъра да бъде поставен когато аквариума е пълен с вода. Това помага за лесно закрепване към стъклото както и по-точно позициониране. Ако все пак ще поставяте филтъра при празен аквариум, ще ви бъде необходимо да навлажните вакуумите, за да осигурите максимален контакт.

 

Как да поддържаме вътрешния филтър?

 

През определен период от време е необходимо да изваждате пълнителя и да го почиствате леко в предварително дехлорирана вода или във вода от аквариума. По-този начин ще почистите излишното количество натрупани в-ва без да унищожите полезните бактерии. От изключителна важност е да не използвате препарати от какъвто и да било характер или твърде студена/гореща вода по време на почистването на ватата.
 

Някой филтри съдържат повече от един вид медия. Примери за такива филтри са  Hailea RP600, Hailea BT1000, Eheim Aquaball, Eheim Aquacorner, Eheim Biopower, RS 3320F AQUAEL Turbo filter. При тях имаме многостепенна филтрация. Активния въглен при BT1000 e изключително полезен при отстраняването на силно токсични вещества и за изчистване от медикаментите след проведено лечение .

При този вид филтри е необходимо периодично да се проверява състоянието на различните медии и при необходимост да бъде заменена.

 

Как да изберем най- подходящия вътрешен филтър?

Първите стъпки при избора на филтър са избор на дебит и размери. Никога не избирайте филтър с дебит под препоръчителния минимум. В Също така обърнете внимание на височината на филтъра, Както споменахме по-рано той трябва да бъде изцяло под вода. И накрая, но и последно по важност, изберете дизайн, който подхожда на вашия аквариум.

 

Пример : EHEIM Aquaball 130 има максимален дебит от 550l/h и е подходящ за аквариуми от 60 до 130л. В най-високата си част филтъра е с 33см височина. Филтъра идва оборудван с 2 медия кошници с вата. Можете да замените една от ватите с друг вид медия, като керамични пръстени или Seachem Matrix.

Филтрите на AquaEL могат да бъдат оборудвани с допълнително LED UV, което се монтира на изхода на вътрешните филтри (не може да се използва при серията ASAP).
 

 Ако имате терариум или аквариум с ниво на водата под 15см тогава може да използвате AquaEL АSAP и Eheim PickUP. Те са специално проектирани с ротора в долната част на филтъра, за да могат да работят при ниво на водата над 5-10 см.
 

Ако желаете изключително компактен и лесен за прикриване филтър, то тогава EHEIM AquaCorner 60 е филтъра за вас. Малък компактен и с лесно закрепяне. Този филтър е идеален за нано аквариуми с обем от 10 до 60 литра и дебелина на стъклото до 5-6мм.

 

Leave a Comment