Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

Качества и параметри на водата

04/05/2018 0 Comment(s)

Водата на аквариума се характеризира с ред параметри. Тези над, които ще се спрем,тъй като са важни за здравето на аквариума, са температура, твърдост и киселинност.

 

Всички водни обитатели и растения се влияят от физико-хумичните параметри на водата. От изключителна важност е температурата на водата да бъде съобразена с отглежданите от вас риби.

 

Пример: златните рибки обичат по-студена вода, при тях е подходяща температура на водата под 25 градуса. За сравнение тропическите риби като неони, данио, тетри и цихлиди изискват много по-топла вода в диапазона от 26-29 градуса.

 

Когато закупуваме риби е необходимо да се осведомим за твърдостта и алкалността на водата, в която живеят. Рибите са силно адаптивни и биха могли да свикнат с различни параметри от тези в естествената им среда, но това може да доведе до спад на имунитета и по-кратък живот.

 

Твърдостта на водата зависи от концентрацията на соли. Колкото по-голяма е толкова по-твърда е водата. Количеството и вида на солите разтворени във водата зависи изцяло от това през какви почви и скали е минала тя. Твърдостта на водата обикновено се измерва в немски градуси и се отбелязва с dH. Основно се измерват обща твърдост и карбонатна твърдост на водата.

Карбонатната твърдост определя количеството на калций и магнезий във водата. Отбелязваме я с KH

Общата твърдост  е общото количество на всички видове соли във водата. Отбелязва се с GH

 

При животните и растенията в аквариума твърдостта на водата отдава голямо влияние. Преобладаващо рибите предпочитат рода с обща твърдост от 0-6dH, което се счита за мека вода.

 

Твърдостта на водата можете да измерите с тестове. Те могат да бъдат както с течен реагент така и лакмус листчета. На пазара могат да бъдат намерени и много различни pH контролери и дигитални измервателни уреди.

 

Киселинността на водата зависи от това дали в нея са разтворени киселинни или основни съединения. Реакцията на водата се измерва в pH и е в диапазон от 0 (силно киселинна) до 14 (силна основа). Когато отчитаме измерване от 7pH, говорим за неутрална вода. В по-голямата си част рибите предпочитат 6,5-7,5 pH.

 

При отглеждането на тропически рибки е препоръчително да проверите нивото на pH в аквариума Ви и при необходимост да използвате pH регулатор. За да проверите нивото на pH може да използвате тестове и електронни устройства.

 

За коригиране на стойностите се продават специализирани препарати. Задължително при промяна на pH трябва да следите и карбонатната твърдост на водата. Вода с твърде ниска карбонатна твърдост лесно става киселинна дори и при наличието на препарати.

 

Leave a Comment