Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 30 лв.!
SeaChem Matrix ™

SeaChem Matrix ™

SeaChem Matrix ™ е биомедия с висока порьозност, която осигурява ефективна биофилтрация за отстраняване на азотни отпадъци. Matrix ™ се състои от  порьозни неорганични твърди частици с диаметър около 10 мм. Всеки литър Matrix ™ осигурява повърхност (> ~ 700 m2) колкото площта на 170 литра пластмасови топчета(биоболи)! Обикновено капацитета на пластмасовите биоматериали, предлагани на пазара представлява само външната им повърхност, докато Matrix ™ осигурява както външна, така и вътрешна макропорьозна площ. Тези макропори са идеално оразмерени да съдействат естествената биологична функция на нитрифициращите и денитрифициращите бактерии. При използването на Matrix ™ това позволява, за разлика от други форми на биомедия, заедно с амоняка да се отстранят едновременно нитрати и нитрити в същия филтър.

 Matrix ™ е напълно инертен и няма да се разпадне при употреба. Не е необходимо да бъде заменен. Тъй като по-голямата част от бактериите са вътрешни, Matrix ™ може да се извади и изплакне когато е необходимо, без филтърът да бъде увреден. Matrix ™ е съвместим с всички видове филтри.

Сравнителен анализ на повърхностната площ на Matrix, Eheim Substrat Pro и JBL MicroMec

Двама конкуренти  Eheim (Substrat Pro) и JBL (MicroMec) предстяват собствените си биологични филтърни медии (и в двата случая, синтеровано стъкло), като посочват по-големи специфични повърхностни площи от Matrix.

За биологичните филтър медии, специфичната повърхност (измерена като площ на всеки грам от материала или повърхност на определен обем от материал) е много важна. Тези продукти осигуряват площ за бактериите да се прикрепват и извършат биологичната си дейност. Колкото по-голяма е площта на повърхността на грам носител, толкова по-голям е броят на бактериите, които могат да се закрепят и развиват. Така се обуславя и нуждата от голяма специфична филтърна повърхност.

Съществува и втори важен елемент относно качеството на дадена биомедия и това е размерът на порите в носителя. Като цяло при много големи диаметри на порите се получава малка специфична повърхностна площ, така че не е най-добрият вариант. Това обикновено изключва пори над 10 микрона в диаметър. И обратно - ако имаме един много голям брой малки пори, тогава нашата площ ще бъде феноменална, но  няма да работи много добре, като биологична среда. Това се дължи на физически ограничения, по-специално твърде малък обем за подпомагане на растежа на бактериите, и намаляване на ефективността на транспорта на течности (хранителни вещества, необходими за биологичната работа на бактериите и отпадъците от тях), с много малки размери на порите. (Малките пори все още играят важна роля във физичните и химични процеси, като адсорбция).

Лабораторни измерванията на повърхностната площ показват, че Matrix ™ съдържа почти 10 пъти по-голяма специфична повърхностна площ отколкото Substrat Pro, и повече от 20 пъти по-голяма специфична повърхностна площ отколкото MicroMec. Практически специфичната повърхност на конкурентните Substrat Pro и MicroMec е в обхвата от диаметър на порите с биологично действие, до като в порестата повърхност на MATRIX се наблюдава и такива, които са запазени за физически и химически процеси, не само биологични. Оценките от две различни геометрии на порите на трите продукта показват, че Matrix съдържа между 4 и 4.5 пъти по висока биологично активна повърхност отколкото на Substrat Pro, и между 8-9 пъти по-висока биологично активна повърхност отколкото на MicroMec.

Инструкции за употреба

Използвайте 500 мл Matrix ™  на всеки 200 L аквариумна вода. Matrix ™ може да бъде поставен във всякакъв вид филтър, но е особено ефективен в контейнера на филтъра. Matrix ™ е достатъчно голям, за да не се изисква употребата на филтърна торбичка в повечето случаи. Matrix ™ работи добре в езерни филтри.

 

 


 

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър
Тест за сигурност
Магазин Количество
гр. Пазарджик 0 броя
гр. София Оборище 0 броя
гр. София Младост 2 0 броя
гр. София Южен парк 0 броя
гр. София Люлин 3 0 броя

SeaChem Matrix ™

  • Производител: Seachem
  • Код:
  • Наличност: 24
  • 10.90лв.

Опции

Етикети: seachem, matrix, , филтър, медия филтри Филтър, Медия

SeaChem Matrix Carbon ™ е един наистина уникален активен въглен. Той е оформен като сферични топчета..
15.60лв.
Reef Reactor Md ™ е източник на арагонит, който доставя всички необходими елементи за оптимален йоне..
47.20лв.
Reef Reactor Lg™ е източник на арагонит, който доставя всички необходими елементи за оптимален..
47.20лв.
Lava gravels 1kg Изчерпан
Парченцата от лава са отлична филтър медия. Порестата структура позволява на голямо количество полез..
3.80лв.
Filter Bag - Филтърна торбичка 2бр Изчерпан
Артикулът представлява два броя филтърни торбички за филтърен материал на производителя Wave. Тех..
3.00лв.
Външен Филтър Sun Sun 603B Изчерпан
Външният филтър Sun Sun 603B е малък, компактен и тих. Подходящ е за аквариуми до 60 литра. Той е ид..
49.90лв.
Aqua Medic Volkanit 5кг Изчерпан
Volcanit е грунд с вулканичен произход и с неутрална киселинност. Фината му пореста структура предиз..
29.20лв.
Този продукт представлява едропорест дунапрен за външен филтър EHEIM Classic 250 и е важна част от м..
12.50лв.