Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
SeaChem Matrix ™

SeaChem Matrix ™ е биомедия с висока порьозност, която осигурява ефективна биофилтрация за отстраняване на азотни отпадъци. Matrix ™ се състои от  порьозни неорганични твърди частици с диаметър около 10 мм. Всеки литър Matrix ™ осигурява повърхност (> ~ 700 m2) колкото площта на 170 литра пластмасови топчета(биоболи)! Обикновено капацитета на пластмасовите биоматериали, предлагани на пазара представлява само външната им повърхност, докато Matrix ™ осигурява както външна, така и вътрешна макропорьозна площ. Тези макропори са идеално оразмерени да съдействат естествената биологична функция на нитрифициращите и денитрифициращите бактерии. При използването на Matrix ™ това позволява, за разлика от други форми на биомедия, заедно с амоняка да се отстранят едновременно нитрати и нитрити в същия филтър.

 Matrix ™ е напълно инертен и няма да се разпадне при употреба. Не е необходимо да бъде заменен. Тъй като по-голямата част от бактериите са вътрешни, Matrix ™ може да се извади и изплакне когато е необходимо, без филтърът да бъде увреден. Matrix ™ е съвместим с всички видове филтри.

Сравнителен анализ на повърхностната площ на Matrix, Eheim Substrat Pro и JBL MicroMec

Двама конкуренти  Eheim (Substrat Pro) и JBL (MicroMec) предстяват собствените си биологични филтърни медии (и в двата случая, синтеровано стъкло), като посочват по-големи специфични повърхностни площи от Matrix.

За биологичните филтър медии, специфичната повърхност (измерена като площ на всеки грам от материала или повърхност на определен обем от материал) е много важна. Тези продукти осигуряват площ за бактериите да се прикрепват и извършат биологичната си дейност. Колкото по-голяма е площта на повърхността на грам носител, толкова по-голям е броят на бактериите, които могат да се закрепят и развиват. Така се обуславя и нуждата от голяма специфична филтърна повърхност.

Съществува и втори важен елемент относно качеството на дадена биомедия и това е размерът на порите в носителя. Като цяло при много големи диаметри на порите се получава малка специфична повърхностна площ, така че не е най-добрият вариант. Това обикновено изключва пори над 10 микрона в диаметър. И обратно - ако имаме един много голям брой малки пори, тогава нашата площ ще бъде феноменална, но  няма да работи много добре, като биологична среда. Това се дължи на физически ограничения, по-специално твърде малък обем за подпомагане на растежа на бактериите, и намаляване на ефективността на транспорта на течности (хранителни вещества, необходими за биологичната работа на бактериите и отпадъците от тях), с много малки размери на порите. (Малките пори все още играят важна роля във физичните и химични процеси, като адсорбция).

Лабораторни измерванията на повърхностната площ показват, че Matrix ™ съдържа почти 10 пъти по-голяма специфична повърхностна площ отколкото Substrat Pro, и повече от 20 пъти по-голяма специфична повърхностна площ отколкото MicroMec. Практически специфичната повърхност на конкурентните Substrat Pro и MicroMec е в обхвата от диаметър на порите с биологично действие, до като в порестата повърхност на MATRIX се наблюдава и такива, които са запазени за физически и химически процеси, не само биологични. Оценките от две различни геометрии на порите на трите продукта показват, че Matrix съдържа между 4 и 4.5 пъти по висока биологично активна повърхност отколкото на Substrat Pro, и между 8-9 пъти по-висока биологично активна повърхност отколкото на MicroMec.

Инструкции за употреба

Използвайте 500 мл Matrix ™  на всеки 200 L аквариумна вода. Matrix ™ може да бъде поставен във всякакъв вид филтър, но е особено ефективен в контейнера на филтъра. Matrix ™ е достатъчно голям, за да не се изисква употребата на филтърна торбичка в повечето случаи. Matrix ™ работи добре в езерни филтри.

 

 


 

SeaChem Matrix ™

  • Производител: Seachem
  • Модел:
  • Наличност: В наличност
  • 10.90лв.

Опции

Етикети: seachem, matrix, , филтър, медия филтри Филтър, Медия