Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Аерацията в аквариума

Posted by gabriela 16/11/2022 0 Comment(s)

За аерирането на акваскейповете се говори често. Въпреки, че въздушните помпи, камъчетата за въздух и т.н. са голяма част от хобито ни, малко акваристи са запознати с начина им на действие и значението им. Добре е да се знае, че рибите разчитат на разтворения кислород за оцеляването си, който е около 5% от общия въздух в аквариума. Тук са важни отговорите на въпросите – кога количеството O2 е достатъчно и кога има нужда от допълнително такова? Именно тези неща ще разгледаме в настоящата статия.
Параметрите на средата – температура, соленост и pH влияят по различен начин на аерирането. С увеличаването на градусите съдържанието на усвоим кислород намалява. По правило в солената вода има с 20% по-малко наличие от този елемент в сравнение със сладководната. pH оказва най-малко въздействие върху съдържимостта на O2 спрямо останалите показатели. Киселинните условия оказват негативно отражение върху дишането на някои обитатели, като например живородките.
Раздвижването на водата е най-ефективният начин да се използва разтвореният кислород от любимците ни. Точно на този принцип работят вътрешните филтри. Те разбъркват повърхността на акваскейпа, създавайки циркулация на O2. На това място се извършва обмен, като се освобождава излишъкът от CO2, получен от дишането на рибите, а свежият кислород се разтваря в средата. Аераторите смесват O2 достатъчно, за да се изравни концентрацията му в аквариума, което е необходимо за обитателите.
Редно е да се спомене, че колкото е по-дълъг и широк акваскейпът, толкова в него ще се извършва по-добра газова обмяна в сравнение с по-високите съдове. Това е в резултат на по-голямата им водна площ. Естествените растения фотосинтезират и увеличават количеството на О2. Имайте предвид, че броят на рибите е от съществено значение – колкото повече са те, толкова по-малко ще е запасът на този елемент. Същото се отнася и за присъствието на по-едри индивиди, те се нуждаят от по-голямо количество кислород.
Основните признаци, че обитателите ви се нуждаят от допълнителен О2 са следните:
- бързо дишане
- скупчване в близост до аериращите устройства
- прекарване на по-голямата част от времето на повърхността (вкл. дънните представители)
Начин за увеличаване на аерацията е използването на камъчета за въздух и въздушни помпи. Камъчетата за въздух са подходящи за по-малки аквариуми и са в най-различни форми (кръгли, бълбукащи завеси и др.) Обикновено те са частично заровени в грунда, което ги скрива за по-добра естетика. Въпреки това обаче, много от декорациите са с ограничена ефективност, защото изпускат само тънка струйка и не извършват обмен на газовете в акваскейпа.
При въздушните помпи трябва да се съблюдават мощността и дебита. Добре е да си закупите шлаух и възвратен клапан, който предпазва от връщане на вода при спиране на тока и изгаряне на уреда, а накрая да свържете и камъчето за въздух.
На нашия сайт, както и във физическите ни магазини, можете да откриете изключително разнообразие от техника и всичко, което е нужно, за аерацията в аквариума на световно известни производители – Eheim и Hagen (Германия), Ferplast (Италия), AquaEL (Полша), Hailea и Rs Electrical (Китай) и др. Aqurium. bg е официален техен представител за България.

Leave a Comment