Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 80 лв.!

Аквариум Палудариум - част 2

Posted by gabriela 25/08/2023 0 Comment(s)

Какъв е процесът на изграждане на акваскейп „ Палудариум “?
Ключът, към проектирането, е предварително да планирате местоположението на всяка секция. Палудариумите са по-сложни като дизайн в сравнение с типичния аквариум и най-вероятно ще ви отнеме повече време да го създадете. Усилията обаче си заслужават!
А ето и етапите:
1. Сенник – това е най-горният слой на аквариума, който осигурява подслон и сянка на сухоземните животни. Представлява частта, над земната маса, където сухоземните растения се развиват.
2. Земята – това е земната маса в аквариума. Този биотоп се състои от скали, водопади, дървета, мъхове, сухоземни животни и т.н.
Повечето Палудариуми се стремят да копират крайбрежна среда, като например бряг на река или поток. Можете дори да използвате обърнати купи/саксии, за да създадете издигания на терена.
Когато проектирате земния слой, естетиката и нуждите на вашите растения и животни трябва да бъдат внимателно балансирани.
Преходната зона е особено важна, ако планирате да добавите дишащи въздух земноводни или влечуги, които могат да влизат и излизат от водата.
Влечугите, като водните костенурки например, винаги трябва да имат място, на което да могат да изсушат напълно кожата си.
3. Водата – Този слой се състои от водна част, водни растения и водни животни, ако има такива. Аквариумът следва да бъде частично пълен с вода. Водата се нуждае, както при стандартните аквариуми, от филтриране, отопление и периодична смяна.  На нашия сайт, aquarium.bg, може да откриете разнообразие от филтри, на известни марки – AquaEL, Eheim, Hagen. Важно е да сте наясно какви животни ще отглеждате. Жабите и костенурките, например, създават значително повече отпадъци, отколкото повечето риби. А аквариум с по-малък обем вода, се замърсява по-бързо.
Полуводните животни могат да се движат произволно, между водния и земния слой.
Какъв трябва да бъде размерът на аквариума?
Препоръчва се да се използват аквариуми по 50-70 литра минимум, за да осигурите достатъчно пространство за движение на животните и развитие на растенията. Ако обаче ще отглеждате едри животни, като костенурки например, е добре той да е минимум 150-200 литра.
Идеи за настройка на аквариума
Най-напред трябва да сте наясно какво ще отглеждате. Не забравяйте, че е необходимо време за развитие на акваскейпа. Растенията, мъховете се нуждаят от определен период, през който да се установят в новосъздадената екосистема.
Като цяло, организацията в аквариума може да бъде следната:
•    Част от аквариума е с твърд пейзаж – скали/растения. Следва частта с водата. И двете части са от лицевата страна. Хоризонталното разделяне е за предпочитане, тъй като дава достатъчно възможности за детайлно разработване на двата биотопа. Освен това, животните получават повече пространство за движение.
•    Изглед на остров, където земната маса е в центъра.
Разположение отпред/отзад  - когато земята е на фона на водно тяло.

След като решите каква да бъде темата, можете да закупите аквариум и да направите две до три стъпаловидни структури, като по този начин да създадете необходимите слоеве – навес, земя и вода на различни височини. Като алтернатива може да използвате камъни, за да създадете различните нива.

Важно! Всичко, което влиза в аквариума, трябва да бъде висококачествено и стерилизирано!

Палудариумите внасят частица от природата във вашия дом, по много креативен начин.
Те могат да бъдат изключително релаксиращи и удовлетворяващи.

 

Leave a Comment