Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Бракичен аквариум

Posted by parvan 09/09/2022 0 Comment(s)

Бракичният аквариум е особен вид акваскейп. Той е един от най-трудните за поддръжка, тъй като не е нито морски, нито сладководен, а специфичната плътност на водата често се мени. В естествената бракична среда нивата на соленост варират от приливите и отливите, така че да останат в определени граници. Хубаво е промените да са постепенни и поддържайте качеството на водата. Разбъркайте сол в наполовина от морската концентрация, за да подготвите средата, но не забравяйте, че това е относително.
Стартирането на такъв аквариум е идентично със сладководния такъв. За него е необходимо наличието на биологична и механична филтрираща система, както и осветление. Солта трябва да бъде специализирана, а за грунд използвайте ситен пясък. Декорирайте с корени от Азалия за биотопен ефект. Смяната на водата е добре да става веднъж на две седмици, като както вече споменахме предварително я разбъркайте със сол и тогава я сложете в акваскейпа.
Друг начин да преобразувате сладководния аквариум в бракичен е в работещ съд с изграден азотен цикъл да осигурите оптимални предпоставки за живот на нитрифициращите бактерии във филтъра. За да не загинат, е добре преходът от едната към другата обстановка да се извърши плавно, като ги адаптирате постепенно. Веднъж постигнали стабилна среда бъдете сигурни, че имате нещо уникално и непознато, с което може да се похвалите и да се наслаждавате.  
Основно правило е да не смесвате риби, които са различни по размери и не могат да се комбинират. По този начин ще създадете неблагоприятни условия, в които по-малките екземпляри ще са в беда. Снабдете се с видове, като Гоби пчеличка, Зелена риба балон (Тетраодон), Молинезия, Риба стрелец. Добре е да добавите растения, които да могат да оцелеят в бракична вода – Анубиас, Микрозорум, Егерия, Криптокорина и др. Проверете дали някой метален предмет не е в контакт с водата или близо до нея, тъй като ще корозира, отделяйки токсини. Използвайте хидрометър или рефрактометър, за да следите показателите в акваскейпа. 
В случай, че си закупите риби, за които впоследствие разберете, че са бракични, това не е повод за притеснение. Те са адаптивни и за кратко време сладката вода няма да ги убие. Ако притежавате обаче други, които не са пригодени за такъв аквариум, имате два варианта – или да се снабдите с втори акваскейп, или да се разделите с тях. В магазините на Aquarium.bg ще получите най-точната информация кои обитатели са най-подходящи за вашия бракичен аквариум и могат да съжителстват заедно.
Накрая можем да обобщим, че притежаването на бракичен акваскейп може да се назове „акваристика на по-висше ниво“. Разработването на такъв аквариум е нелека задача, която обаче с правилните съвети и продукти ще се превърне в удоволствие. Ние, от Aquarium.bg, сме винаги насреща. При нас може да откриете всичко за новия ви бракичен акваскейп, а колегите във физическите магазини ще ви консултират и за правилния подбор на обитателите за него. Заповядайте!

Leave a Comment