Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Десетте гряха на аквариста

Posted by parvan 03/08/2022 0 Comment(s)

Всеки акварист в началото допуска грешки, което само по себе си е нормално, стига те да не зачестят и да доведат обитателите до фатален край. В настоящата статия ще се спрем на най-важните от тях и начините на избягването им.
1. Неподходяща големина на аквариума – в желанието си да закупим акваскейп, да го напълним с вода, риби и декорации, често пропускаме факта, че всичко това е безсмислено, ако не сме съобразили неговите литри и обем. Трябва да внимаваме и с подбора на любимците ни, които ще живеят в него. Колбите, например, са приложими за отглеждане на бети, но абсолютно погрешни за съжителстване на златни риби. Друг пропуск тук е пускането на обитателите без да се е завъртял азотният цикъл.
2. Избор на риби – стремежът ни да притежаваме много любимци от всеки вид, особено ако са несъвместими, е неправилно. Това неминуемо ще провокира стрес, съответно и по-кратък живот на обитателите. Заселването е добре да става равномерно, като съветваме не веднага, а около две седмици след стартирането на аквариума да пуснете една част от рибите. Вземете си поне три пасажни, стига обемът да го позволява, които без проблеми да се съчетават помежду си, както и няколко сомчета.
3. Прехранване – доста често срещана грешка. Когато човек преяжда, след време организмът му отново функционира нормално, но това не се отнася за аквариумните ни любимци. Излишъкът от храна е убиец за тях, защото причинява затлъстяване, безплодие, болести и смърт. Редно е да споменем, че хранителните остатъци, които не се оползотворяват, остават по дъното, разлагат се и образуват токсични азотни съединения – амоняк, нитрати и нитрити. Тяхната концентрация бързо се повишава и отравя обитателите.
4. Прекомерно осветяване на акваскейпа – неравномерното осветление, както и по-дългата му продължителност имат неблагоприятно влияние за рибите, както и стимулират развитието на алги. Лампата е хубаво да свети не повече от 6-8 часа в денонощието.
5. Разположение на аквариума – не трябва да поставяме съда в близост до прозорци. Пряката слънчева светлина вреди, както на обитателите, така и на растенията. Освен всичко друго води до поява на водорасли. 
6. Поддръжка на аквариума – – тук оправдания няма: ако не ви се занимава, въобще не се захващайте с това хоби. Ежеседмичната смяна на 1/3 от водата е задължителна. Ако не го извършвате, ще се натрупат соли и вредни вещества, които ще застрашат живота на рибите и растенията ви. То се комбинира с т.нар. сифониране. В противен случай ще се образуват гореспоменатите отровни съединения.
Поддръжката се разделя на три етапа:
-ежедневна
-месечна
- годишна
7. Употреба на бутилирана минерална вода – то е недопустимо, заради голямото количество разтворени минерални соли в нея.
8. Неподреден акваскейп – аквариумът ви винаги трябва да наподобява естествената среда на любимците ви. Декорациите придават красив облик, но и те е добре да са преценени спрямо вида му – сладководен или соленоводен.
9. Изключване на филтрацията през нощта – не изключвайте филтриращата си система, понеже тя осигурява пречистването на водата и в нея се заселват полезните бактерии.
10. Генерално почистване – при него системата се рестартира и полезните бактерии умират.

Leave a Comment