Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Грижи за бременните живородки

Posted by parvan 07/12/2022 0 Comment(s)

Вече споменахме, че целта на акваристиката е хармония и удовлетворение, които се постигат с много познания, усилия и труд. Иска се доста желание и работа, за да достигнем перфектния баланс в домашната ни екосистема. Има обаче едно нещо, което е своеобразен връх за всеки, който е избрал това хоби – развъждането на аквариумните ни обитатели. Щом притежаваме любимци, които са готови да се размножават, значи сме успели да създадем идеалните жизнени условия.
Щом установим наличието на бременни индивиди в акваскейпа ни, първото нещо, което трябва да направим, е да намалим стреса и да предотвратим всяка поява на напрежение. Добре е да преместим женската в отделен съд. По този начин ще я изолираме от останалите и ще предпазим, както нея, така и бъдещите малки от неприятности (проява на канибализъм и др.) Ако след преместването до 24 часа мъниците не са се появили, можем да затоплим средата, което ще спомогне процеса.
Обърнете внимание на храненето на тези екземпляри. Хубаво е да им осигурим пълноценна и балансирана закуска. Снабдете се с разнообразна храна, за да не предизвикате дефицит на хранителни вещества. От Aquarium.bg предлагаме доста разновидности на продукти, богати на протеини и въглехидрати, които можете да разгледате, както на сайта ни, така и във физическите ни магазини. Такива са моделите на марките Dennerle и Eheim (Германия), Hikari (Япония), Dajana Pet (Чехия), Ruto (Нидерландия) и др.
Щом роди, можете да върнете майката в общия аквариум, a новите членове оставете самостоятелно поне 2-3 месеца, докато съзреят. Имайте предвид размерите им, защото те ще растат и допълнителният резервоар в един момент може да се окаже недостатъчен. Поддръжката на акваскейпа трябва да е на високо ниво, както по време, така и след бременността. Нередовното почистване е възможно да доведе до редица проблеми, та дори и до смъртта на аквариумните ви обитатели.
Важна е и температурата на водата, като тук наблягаме на видовите особености на живородките. Някои от тях предпочитат по-високи, а други по-ниски градуси. По време на бременността някои женски наедряват, променят поведението си, възможно е да започнат да се крият из ъглите на съда и стават по-агресивни към мъжките, което е сигнал за близко раждане. При други пък коремът се подува и оцветяването им се променя, по което също може да се съди за наближаването на сюблимния момент. 
От всичко казано дотук можем да заключим, че грижите за бременните живородки не се отличават съществено от обичайните, но като цяло е добре да сме по-внимателни. Ние, от Aquarium.bg, сме винаги насреща при възникнали въпроси. Във физическите ни магазини, както и на сайта ни може да откриете всичко необходимо за вашите любимци – от аквариуми, техника и аксесоари до родилки – Marina (Германия) и Wave (Китай) и храни на световноизвестни производители, които гарантират качество и надеждност.

Leave a Comment