Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Интересни факти за аквариумните обитатели (втора част)

Posted by gabriela 21/12/2022 0 Comment(s)

Продължаваме с интересните биологични особености на аквариумните обитатели с втората статия от поредицата.
Златните риби, както вече сме споменавали, са опитомени каракуди от сем. Шаранови и достигат размери между 15 и 30 см. дължина. За тази големина, обаче, те трябва да бъдат отглеждани в езера или големи аквариуми. В някои култури коите и златните риби са олицетворение на просперитет и богатство.

Коите са езерни риби. Средната им продължителност е над 20 години, а в зависимост от вида си някои от тях могат да живеят и повече от 70 години. Поради тази причина те са станали символ на здраве и дълголетие.
Родостомусите (Hemigrammus rhodostomus) обитават долното течение на Амазонка, близо до делтата и в река Ориноко. Въпреки малките си размери, те живеят 5-8 години.
Стъкления сом (Kryptopterus bicirrhis) се среща в реки и потоци със слабо течение в гъсто залесените райони на Югоизточна Азия. Цветовете му варират от светлината, но като цяло той е прозрачен.
Лабиринтовите риби (Бета, Трихогастер, Колиза), както и Коридорасите, могат да поемат въздух от повърхността на водата. Това им помага при недостиг на кислород в средата.
Боцията клоун (Botia macracanthus) е сладководен представител на семейство Cobitidae и се отглежда в тропически акваскейпове. Интересното при нея е, че „щрака“ под водата, докато търси храна.
Северумите произхождат от Южна Америка и са сравнително кротки за разлика от другите цихлиди. Обикновено достигат до около 20-25 см. Всеядни са, но предпочитат да пасат растения.
Рибата Джак Демпси (Nandopsis octofasciatum) има доста агресивен характер и неслучайно е кръстена на едноименния легендарния шампион по бокс.
Видът Тетраодон джудже (Carinotetraodon travancoricus) е изцяло сладководен за разлика от повечето свои родственици, които са морски или бракични.
Чери скаридите често се развъждат заради способността им да почистват водораслите, понеже алгите попадат в основната им диета. Характерно за тях е, че плуват по-добре назад, отколкото напред. По този начин се предпазват по-добре от неприятели. Освен това те имат уникална репродуктивна система. Женските носят яйцата под тялото си и може ясно да се видят.
Поначало скаридите се освобождават от стария си екзоскелет и образуват нов. Това наподобява смяната на дрехите при хората. Този процес е известен като линеене. През първите няколко часа, докато се втвърди новият скелет, те са много уязвими.
Охлювите Хелена са хищници и се хранят предимно с други охлюви, като Физа, Планорбис или Меланоиди. Въпреки, че диетата им се основава на месна храна, нека отбележим, че в естественото им местообитание или в аквариума те консумират и мъртви растения, както и остатъци от менюто на рибите.
Aquarium.bg е на пазара от 2008 година и до днес предлага всичко необходимо за акваристите на световноизвестните марки Eheim, Hagen и Dennerle (Германия), Hydor и Ferplast (Италия), AquaEL и Tropical (Полша), Dajana Pet (Чехия), както и много други. Персоналът ни от обучени специалисти ви очаква, за да ви даде правилните насоки за отглеждането на вашите любимци. Заповядайте!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment