Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на Данио

Posted by gabriela 29/12/2022 0 Comment(s)

Даниото (Danio Rerio), популярно още като Риба Зебра, е тропически сладководен представител от сем. Шаранови. Обитава потоците в Югоизточните Хималаи, както и в Индия, Пакистан, Бангладеш и др. Окраската му варира от сребристо до златисто оцветяване, като по протежение на тялото са разположени ярки синьо-лилави линии. По форма е вретеновидно, странично сплеснато, като женските имат по-голям и белезникав корем. На дължина достига около 6 см. и в плен живее две-три години.
Тези аквариумни обитатели са общителни животни. При тях се наблюдава йерархия, като е желателно да се гледат на голяма група, за да се разпределя агресията (ухапвания и преследвания) между по-доминантните индивиди. По този начин се пазят пространствата за чифтосване (хвърляне на хайвера) и хранене. Този тип любимци са чувствителни на въздействието на химически вещества, затова внимавайте при употребата на лекарства. Характеризират се с добре развито обоняние, което е със съществено значение за репродукцията. Чрез движението си откриват малки промени в наляганетo.
По отношение на храната тези риби са всеядни, като предпочитат зоопланктон и разни насекоми. Търсят плячката си на водната повърхност, към която могат да се причислят паякообразните, както и ларви на комари. От растенията с приоритет са водораслите и фитопланктонът. Поради това е хубаво да се снабдите с естествена флора при развъждането им. От своя страна в природата самото Данио се напада от различни водни обитатели – сомове, бодливи змиорки, както и някои птици (чапли).
В естествената си среда даниото се размножава през мусонния сезон. Процесът се влияе от светлината, защото снасянето на яйцата започва при развиделяване и продължава един час. Няколко мъжкаря (3-7) гонят женските и плуват около тях, принуждавайки ги да хвърлят хайвера си. В сюблимния момент се снасят от 5 до 20 яйца, мъжкарите ги оплождат, а излюпването зависи от температурата на водата, но обикновено се случва в порядъка на 2-3 дни. Малките са дълги към 3 см., движат се и се хранят активно.
Даниото се отглежда освен като хоби и за медицински цели – проучвания в областта на генетиката, еволюцията и болестите при гръбначните. То е една от известните Glofish риби, развъждани чрез ГМО. Ембрионите им са прозрачни и са предпочитани за изследвания. Издръжливи са, подходящи са за начинаещи акваристи, бързо се намножават и са широко достъпни. Взаимодействат си добре с други видове – плати, хелери, тетри, барбуси, коридораси и други. Поддържайте градусите в порядъка 22-24C, могат да се развъждат до шест пъти през годината.
В нашите магазини разполагаме с всичко потребно за отглеждането на вашите любимци. Предлагаме аквариуми, техника, аксесоари, грундове, скали, корени естествени растения, декорации, препарати и храни на марките Eheim, Hagen и Dennerle (Германия), Ferplast и Hydor (Италия), AquaEL и Tropical (Полша), Dajana Pet (Чехия), Hailea, RS Electrical и OEM (Китай) и др. Екипът ни е изграден от обучени специалисти, които са на разположение, за да ви дадат правилните съвети. 

 

Leave a Comment