Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на хелери

Posted by parvan 14/12/2022 0 Comment(s)

Хелерите са популярни декоративни риби. Това се дължи, както на красивия им външен вид, така и на лесното им развъждане, които ги правят особено предпочитани от начинаещите акваристи. Селективно са създадени множество разновидности – Хелер Кохаку, Хелер Рубин и др., които са с различни цветове и перки. Съществуват множество комбинации. Имайте предвид, че изкуствено създадените индивиди живеят по-кратко, тъй като в резултат на съчетаването на гени страдат по-често от заболявания.
Хелерите са подходящи за общ аквариум, въпреки че мъжките могат да проявят агресивност помежду си или към други аквариумни обитатели. Подвижни любимци са, обичат широкото пространство, затова се снабдете с възможно по-голям акваскейп. Водата може да е твърда, но в никакъв случай солена, да има наличие на гъста растителност (говорили сме за предимствата на естествената флора), скала или някой корен Азалия, където те и останалите риби да намират укрития и спокойствие.
Хелерът е среден по размер аквариумен обитател и поначало е добре да обитават един мъжки с няколко женски, а при повече обем увеличете броя на самците. Тези любимци имат склонност да „изскачат“ от водата и поради тази причина аквариумът ви задължително трябва да има капак. Хелерите съжителстват с миролюбиви риби с големина, която е подобна на тяхната. Такива са живородките, тетрите и др. Бъдете бдителни, защото, както споменахме по-горе, мъжкарите са склонни на войнолюбство.
Те са всеядни и ядат охотно, както живи, така и замразени храни, както и сухи такива, които могат да са на люспи или на гранули. Не забравяйте да им подбирате закуска, която да е с високо съдържание на спирулина. Наблюдавайте екскрементите им. Ако те са зелени или черни, бъдете спокойни, но ако са в различен цвят, това е сигнал за наличие на проблем и по най-бързия начин променете диетата им и се обърнете към специалист. Колегите ни във физическите магазини са винаги готови да ви дадат съвет.
За самостоятелното им размножаване е препоръчително наличието на достатъчно живи растения. Когато женската забременее, е хубаво да я преместите в отделен съд. Това се налага заради лошата биологична особеност на живородките, а именно канибализмът. Мъжкият опложда женската, посредством половия си орган – гоноподиум, а тя от своя страна запазва семенната течност в „хранилища“, разположени в утробата ѝ. По този начин следващите поколения могат да се оплодят без наличието на мъжки. Тя ражда веднъж на 25-30 дни.
Ние, от Aquarium.bg, предлагаме всичко необходимо за акваристиката. В нашата търговска мрежа можете да откриете това, което ви е нужно, за да се наслаждавате на любимите си риби. Аквариуми, техника, аксесоари, храни и препарати на най-реномираните световни марки – Eheim и Hagen (Германия), Ferplast (Италия), AquaEL (Полша), RS Electrical и Hailea (Китай), Tropical (Полша), Dajana Pet (Чехия) и др. Тези производители гарантират качество и ефективност, а ние го доставяме до вас.

 

Leave a Comment