Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Прехранване на аквариумните риби

Posted by parvan 16/01/2023 0 Comment(s)

Храненето на аквариумните риби определено е най-забавната и интересна част от нашето хоби. Начинът, по който се насочват към нас и скупчват край стъклото, щом вземем опаковката с храна, ни изпълва с особен трепет. Самият процес е най-удобният начин да проверим здравословното им състояние и да се насладим отблизо на окраската им. Освен, че ни познават, те отлично знаят кога е времето за ядене и охотно приближават, давайки да се разбере, че с удоволствие ще приемат закуската си.
Много често обаче се стига до прехранване на любимците ни. Признаците, че прехранвате аквариумните си обитатели са:
- някои видове риби ще идват на обичайното си място за хранене, но това ни най-малко не означава, че са гладни. Това е нормално тяхно поведение. Хранейки се, те отварят уста и затварят хриле, като по този начин засмукват менюто си. Не се заблуждавайте!
- груба грешка е оставянето на храна за „по-късно“. Притеснявайки се, че любимците ни са на принудителна диета, добавяме допълнително ястия за тях, т.е повече, отколкото могат да изядат. Това не само, че не помага, но и вреди – разлагащите се неизядени парчета водят до развитието на токсични азотни съединения. Тук помощник може да се окаже автоматичната хранилка, която ще определя оптимално дозите и количеството.
- aко забележите остатъци храна на дъното на аквариума, това означава, че сте прехранили аквариумните си обитатели. Ако те не се изконсумират за 1-2 минути, омекват и се разпадат. Изключение от това правило са дънните риби. При тях са подходящи малки пелети, които лесно потъват.
- друг белег, че прекалявате с рибните вкусотии, е мръсният грунд. По камъчетата се натрупва органика – клетки от водорасли и частично разложени остатъци. Те гният и абсорбират кислород, в резултат на което той намалява, а е жизнено необходим за любимците ви. Полезните бактерии умират.
- сигнализация за прекомерно хранене е и мътната аквариумна вода. Тя се получава от цъфтежа на бактериите. Неизядените парчета служат за енергия на микроорганизмите и те се размножават прекомерно.
- по отношение на химичния състав се наблюдава намаляване на стойностите на pH. Образуват се киселини, които спират действието на някои стабилизиращи pH карбонати във водата.
- друго следствие е увеличаването на съдържанието на амоняк и нитрати. Те са особено опасни, като пречат на кръвта да пренася кислород. Това води до стрес, а в много случаи до болести и смърт.
Аквариумните обитатели обикновено са стройни. Независимо от вида им, вероятността да затлъстеят е голяма, а излишното тегло се отразява неблагоприятно на органите им.
В търговската мрежа на Aquarium.bg ще откриете всичко нужно за отглеждането на вашите риби. Аквариуми, техническо оборудване за тях, аксесоари, храни и препарати на големи производители – Eheim, Hagen, Dennerle (Германия), Ferplast и Hydor (Италия), AquaEL и Tropical (Полша), Dajana Pet (Чехия) и др. Екипът ни е изграден от обучени специалисти, на които може да се доверите.

Leave a Comment