Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Стартиране на скаридарник

Posted by parvan 18/11/2022 0 Comment(s)

Аквариумите за отглеждане на скариди или т.нар. скаридарници стават все по-популярни в наши дни. При избора им първото нещо е да съобразим размера им. И тук важи максимата „колкото е по-голям, толкова по-добре“. Скаридите могат да виреят и в по-малки акваскейпове, но при тях колебанията в нивата на параметрите и температурите е по-голяма, което не е желателно. Най-оптимален вариант е резервоар около 70-75 литра, стига да е съвместим с мястото, с което разполагате.
Снабдете се с необходимия филтър, който да е подходящ за дадения обем вода и да не засмуква дребните ви обитатели. Нагревателят трябва да се настрои, за да поддържа нужните за вида градуси. Отлични модели са тези на Eheim и Hagen (Германия). Спрете се на осветление, което е специализирано. Ние препоръчваме като вариант AquaEL Leddy Tube Plant на полския производител AquaEL. Не оставяйте лампата да работи повече от 6-8 часа на денонощие, защото в противен случай ще се развият алги.
Субстратът е хубаво да е специализиран, като такъв е на марката Dennerle (Германия). Поначало тези любимци обожават засадени аквариуми с естествени растения. Насочете се към Анубиас, Мъх, Ротала, които редовно да поддържате. Те защитават скаридите от високите нива на токсичните вещества. Този тип обитатели са особено чувствителни към амоняк, нитрити и по-високи нива на нитрати, затова е важна редовната смяна на водата и поддръжката на акваскейпа като цяло. Не неглижирайте този процес.
Освен към вредните съединения, скаридите са уязвими към медта и към отделните показатели на средата – обща, карбонатна твърдост и киселинност. Обръщайте внимание на смяната на водата и по-конкретно на нейното доливане. При изпарение параметрите могат да се променят, което не е желателно. Към поддръжката на скаридарника добавяме и редовното почистване на филтъра и на неговия ротор, което е добре да се извършва веднъж месечно. Измивайте медията с аквариумна вода.
Няколко са причините за проблеми в такъв тип аквариуми:
- потапянето на ръцете ви в него може да доведе до поява на токсини – детергенти, химикали и други вредни препарати, така че внимавайте при извършване на мероприятията
- трудности при линеенето – показва липса на йод
- твърде много мъжки скариди – те ще стресират и тормозят женските, което е възможно да завърши и с летален изход. Поддържайте баланса помежду им.
- неизправна техника
- внесени по невнимание неприятели – планария, хидра и др.
Най-добрият начин за борба с тях е превенцията.
Ние, от Aquarium.bg, разполагаме с всичко необходимо за вашия скаридарник – от съдовете, техниката до аксесоарите, храните и препаратите. Колегите във физическите ни магазини ежедневно и с усърдие се грижат за тези любимци и са винаги готови да ви напътстват със съвети за правилното им отглеждане. В нашата верига и на сайта ще откриете богата гама от продукти на световно известните производители – Eheim и Hagen (Германия), AquaEL и Tropical (Полша), Ferplast и Hydor (Италия) и др.

Leave a Comment