Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

UV стерилизатори

Posted by parvan 12/01/2023 0 Comment(s)

Един от най-големите врагове на аквариумните обитатели са микроскопичните организми. UV-стерилизаторите са идеалният начин за предпазване на любимците ви от вредното им въздействие. Характерно за тях е, че имат специализирана флуоресцентна лампа, чиято функция е да произвежда светлина с дължина на вълната 253.7 нанометра. Принципът им на действие е следният: водата се изпомпва към лампата с нисък дебит и се „обработва“ с лъчи, контролирайки популацията на бактерии, алги и паразити.
Когато се снабдявате с такава техника за акваскейпа, обърнете внимание на следните неща:
- срещу какви неприятели ще я използвате
- какво е необходимото количество вода на час
- какъв модел уред предпочитате – проточен или висящ (външен)

UV стерилизаторите се различават в няколко отношения. Те биват три вида:
- проточни – вързани за водна помпа или канистър
- вътрешни – монтирани на входа на вътрешния филтър, като последно пречистващо средство преди водата да се върне обратно в аквариума
- в самия външен филтър.
Те са най-доброто решение за „цъфтеж на водата“. Закупете си и T-образно разклонение или клапан за намаляване на силата на потока към техниката.
Обърнете внимание, че UV-стерилизаторът винаги се позиционира след механичния филтър. Това се прави с цел да се намалят отлаганията върху кварцовия кожух, което подпомага поддръжката. Проточните се слагат на гърба на акваскейпа и се захранват от потопяема помпа или разклонение на външния филтър (канистъра). Те са по-лесни за употреба.
Друга разлика е използването на кожух от кварцово стъкло. Характерното тук е, че се увеличава яркостта и ефективността им.
Следващата стъпка е изборът на UV-стерилизатор. При него е добре да имаме съответствие между мощността на лампата и водния дебит. По този начин се гарантира оптимална норма облъчване на организмите, които не желаем. Контролът на паразитите изисква по-ниска скорост на водната струя; те са по-издръжливи на радиация от бактериите.
Определете максималния показател в л./ч., който най-точно съответства на литрите на вашия аквариум. Максималният дебит трябва да бъде по-голям от броя на литрите.
Например за унищожаване на паразити в акваскейп с обем 400 литра ще е необходим UV-стерилизатор с мощност 18W и съответно с дебит 400 л./ч. Колкото е по-голям, толкова по-добре.
Правила за употреба:
- не използвайте UV-стерилизатор при стартиране на нов аквариум, тъй като се унищожават полезните бактерии
- при прилагане на лекарства го изключвайте, понеже активните им вещества могат да променят действието си
- след пускането му има вероятност температурата на водата да се повиши, затова следете я внимателно
Поддържайте редовно вашия UV-стерилизатор, за да го ползвате максимално дълго време. Кварцовият кожух почиствайте веднъж на шест месеца, а лампата на около година.
В нашата търговска мрежа ще откриете богато разнообразие от UV-системи на световноизвестни марки – Eheim и Hagen (Германия), AquaEL (Полша), Hailea и RS Electrical (Китай). Заповядайте!

Leave a Comment