Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Витамини и риби

Posted by parvan 27/07/2022 0 Comment(s)

Както всички живи същества, така и рибите имат нужда от достатъчно количество витамини, за да са здрави. Неправилната или непълна диета може да доведе до недостиг на хранителни вещества и липса на ценни съставки. Това от своя страна води до поява на сериозни заболявания, забавен растеж и отслабена имунна система.
Аквариумните обитатели си набавят всички необходими елементи предимно чрез храната. Самото хранене зависи от хранителните навици и потребности на любимците ни. Някои видове изискват повече месо, други растения, а трети, които са всеядни, комбинация от първите две. За да съобразите предпочитанията им, самите храни се предлагат под най-различни форми: люспи, гранули, таблетки, стиксове, замразени и др. За по-голямо удобство са и в различни разфасовки – малки, средни, големи и др.
Менюто на нашите риби се състои предимно от протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Витамините, от които изпитват най-голяма нужда, са:
- Витамин А – подпомага зрението им при по-слабо осветление в аквариума и играе важна роля при оплождането
- Витамин B – включва всички витамини от група B, които снабдяват аквариумните обитатели с нужните протеини. Те спомагат и за по-лесното разграждане и освобождаване на енергията. Важно е да отбележим, че на по-възрастните екземпляри трябва да даваме по-бедни на протеин храни, тъй като той отделя излишък от амоняк. Затова при тях използвайте повече въглехидрати.
- Витамин C – аскорбиновата киселина може да се усвоява директно. Витамин C заздравява скелета и засилва имунната система на любимците ни. Основният проблем е бързото му разтваряне във водата, особено при по-висока температура.
- Витамин D – той доставя на рибите калций и фосфор, които отговарят за развитието на костите и люспите
- Витамин Е – той действа като антиоксидант, който защитава клетъчните мембрани. Освен това е необходим за нормалния растеж и достигане на определени размери на отделните видове.
Комбинацията от витамини и минерали предпазват аквариумните обитатели от заболявания. Ние, от Aquarium.bg., сме единствен вносител на редица храни на световноизвестни производители, като Eheim (Германия), Hikari (Япония), Hagen (Германия), Dennerle (Германия), Dajana Pet (Чехия) и др. На нашия сайт и във физическите ни магазини може да откриете голямо разнообразие от тях и пазарувайки от нас, бъдете сигурни, че осигурявате най-доброто за вашите любимци.

Leave a Comment