Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Акара блу

Posted by gabriela 18/10/2023 0 Comment(s)

Акара блу е предпочитана риба за отглеждане. Тя е от семейството на цихлидите, средна е по размер, със синьо-сив цвят. Отличава се от другите видове акари с по-широкото си чело. Може да достигне до 20см дължина, но размножаването започва при доста по-малък размер – около 10см.
Този вид е издръжлив и е отличен избор за начинаещи гледачи на цихлиди. Сравнително лесни са за отглеждане, стига да се поддържа добро качество на водата – температурата трябва да е в диапазона от 22 – 28 °C, pH 6.5 – 8.0, твърдост на водата  90 – 447 ppm.
Хранят се с разнообразие от месни, замразени храни, като червеи, ларви на бели комари, обогатени с витамини, скариди и т.н. Могат да консумират и храна на люспи, както и бавно потъващи храни.
Тези риби могат да се отглеждат с други, подобни по размер, южноамерикански цихлиди, сом или Плекостомус. Въпреки че са доста миролюбиви, сините акари, все пак, са склонни да тормозят по-малки риби.
Акара блу ще се чувства най-добре в аквариум, с дъно, покрито с фин пясък и много скривалища като камъни и корени. На нашия сайт, aquarium.bg, ще откриете различни декорации, а също и различни грундове на марки като AquaEL, Dennerle, Hagen.
Растенията също се ценят, но е добре те да не са засадени в грунда, тъй като тези риби обичат да копаят и могат да ги изкоренят.  Въпреки това, Сагитария, например, е добър вариант, но трябва да бъде поставено в саксия, за да се предпазят корените му.
Плаващите растения, като Егерия, са много добър избор,
Как се размножава Акара блу и какви условия са необходими за този процес?
Водата трябва да бъде леко мека и кисела. Двойката ще избере плосък камък, голямо листо на растение или дупка в субстрата като място за хвърляне на хайвера. Преди това, те ще прекарат време в щателно почистване на пространството.
Женската ще снесе редица яйца, преди да се отдалечи и да позволи на мъжкия да ги оплоди. Това се повтаря отново и отново, докато бъдат снесени около 300 яйца. Двамата родители пазят малките, които се излюпват до 48 часа от оплождането, като продължават да се грижат за тях около две седмици. Бебетата започват да плуват свободно около 7 дни, след излюпването. Първоначално, е необходимо да им се дава фина храна, след това може да се започне захранване с по-големи храни. Не е необичайно възрастните индивиди, които се намират в добра форма, да хвърлят хайвера си  отново, само след няколко седмици.
Акара блу е любимец на много акваристи. Те не само изглеждат невероятно, но и грижата за тях е лесна!

 

Leave a Comment