Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Аквариумно осветление

Posted by ramona 17/06/2022 1 Comment(s)

Осветлението е важен компонент от техническото оборудване на всеки аквариум. Освен, че придава красив и естетичен вид на акваскейпа, то гарантира нормалното развитие на водните обитатели. Ако отглеждате живи растения, имате нужда от мощно осветяване, което да е съобразено с изискванията им и размерите на съда. При липсата им ще свърши работа и по-слабо такова.
Ако гледате само риби, без естествена флора, е достатъчно лампата да ви осигурява единствено визуален ефект. Правилото, от което може да се ръководите при закупуване на осветление, е формулата 0,5W/литър вода при луминесцентно и 0,25W/литър при LED такова. Можете да го намалите или увеличите, но второто много вероятно ще доведе до поява на алги. При наличие на жива растителност изчисляването е 1W/литър вода при флуоресцентно или 0,5W/литър при LED. По отношение на лумените - 30 лумена/литър. Всеки продукт има спецификация с обозначение на лумените си.
Основните видове аквариумни лампи са луминесцентните и тези с LED диоди. Първите са добре познатите пури, които поне до днес са най-популярният начин за осветяване на акваскейпове. Те са в два размера: T5 и T8 и са подходящи за аквариуми, в които има само риби или за растителни такива. Предимството им е, че са на достъпни цени, а недостатък им е по-малката издръжливост и необходимостта от по-честа смяна – на всеки 3000 часа работа (един път годишно), ако искате да запазите интензивността и спектъра им. Друго тяхно отрицателно качество е, че греят повече от диодното, което води до повишаване на температурата на водата, а през летните месеци това може да се превърне в сериозен проблем.
LED осветлението е със светодиоди, които имат дълъг живот. Наред с това, че е по-красиво и „изпъкващо“, то е и енергоспестяващо. Предназначено е за акваскейпове с естествени растения, които се нуждаят от силна и продължителна светлина. По-модерно е и предлага различни възможности за контролиране на интензитета на осветяване. Повечето модели разполагат с дистанционно управление и Wi-Fi контролер с приложение за смарт телефон. Предпочитано е за растителни и рифови аквариуми, заради възможността за създаване на 24-часов режим (изгрев-залез).
При избора на лампа за вашия аквариум следвайте следните съвети:
- не излагайте акваскейпа на пряка слънчева светлина
- не използвайте осветителни продукти, които не са предназначени за акваристика. По-добре се ориентирайте към аквариум с капак с вградено осветление.
- не позволявайте осветяването да е включено повече от осем часа на ден. В противен случай ще се образуват зелени или кафяви водорасли (алги), а рибите ще се стресират.
Закупуването на аквариумна лампа е въпрос на личен вкус и съобразяване с нуждите на вашите водни обитатели. Насочете се към осветителни системи, които са специално проектирани за аквариуми. В нашите магазини и на сайта ни може да намерите широка гама от LED осветление и пури, като популярни производители са Eheim, Hagen, Zetlight, Aquael. Моделите, които са истински шедьоври в тази област са Fluval Plant Spectrum, Eheim Light Classic Led Plants, AquaEL Leddy Tube Plant, Zetlight Lancia и др.

 

1 Comment(s)

Петя Маркова:
27/06/2022, 10:18:41 AM
Reply

Имам ъглов аквариум с капак - фабрично закумен с него , но осветлението не работи ,закупих нови пури но отново не работи Дойде техник и каза че всичко е капсуловано .Моля , за съдействие да си разреша проблема Предварително благодаря !

Leave a Comment