Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Аранжиране на аквариум

Posted by ramona 01/07/2022 0 Comment(s)

Аранжировката на аквариума е тема, която не трябва да се неглижира. Целта на акваристиката е чрез хармония да се създаде красота, която да ни носи наслада и удовлетворение в забързаното ежедневие. Именно тук идва и ролята на украсяването (аранжирането). Само при правилна подредба, в зависимост от това дали ще отглеждаме естествени или изкуствени растения, можем да постигнем доволство от добре свършената работа. Всичко е въпрос на личен вкус, но има някои основни правила.  
Грундът задължително се изплаква преди полагането му на дъното на акваскейпа. Той се поставя внимателно и по такъв начин, че към задното стъкло да е в по-голямо количество и по-малко в предния край. По този начин се създава илюзията за „дълбочина“. Размерите на частиците му са във връзка с рибите, които ще гледаме. При наличие на въздушна помпа с камъче за въздух, ги поместваме и инсталираме преди разполагането му. Въздушната завеса (камъчето за въздух) е хубаво да отстои на около 4-5 см. от страните на аквариума.
Когато решим да използваме корени за декорация, трябва да знаем, че те въздействат на водата, правейки я по-мека през първите няколко месеца и ѝ придават по-тъмен (кафеникав) цвят. Ако искате да избегнете това оцветяване, е желателно да ги измиете и сварите преди да ги сложите в акваскейпа. По-леки са от водата и е препоръчително в началото да ги застъпите с камъни или други тежки предмети, които са подходящи за аквариум, за да не изплуват на повърхността.
При скалите (камъните) важи същото като при корените – редно е предварително да се премият. Различното тук е дадената скала да бъде неутрална с водната среда и да е целесъобразна за вашия акваскейп. Ако сте се спрели на изкуствените растения, е добре да покриете основата им, за да стоят на едно място. За да им придадете по-хубав естетически вид, ги аранжирайте от ниско към високо. Ние предлагаме голямо разнообразие от изкуствени растения, които се различават по цвят, форма и големина.
Повечето от естествените растения имат кошничка с памук, а някои само предпазна лента. Преди засаждането им ги отстранете внимателно и се уверете, че корените са изцяло покрити от грунда. Възможно е някои растения и мъхове да се прикрепят с лепило Seachem Florish Glue към корени, камъни или други предмети. Засаждането винаги се прави преди пълненето с вода, като е важно флората да стои възможно най-кратко време на сухо. Температурата на водата е хубаво да е благоприятна и в стойности около 20-26C.
В сайта ни и в нашите магазини може да откриете широка гама от декорации, с които да украсите аквариума си. Такива са грунд и субстрат на марките Dennerle, AquaEL, Seachem, и др. Изкуствените ни украшения са изработени от смола и са напълно безопасни за водните обитатели. По-известни производители при тях са AquaEL, Ferplast, Hagen, JBL, OEM и др. Имайте предвид, че корените Азалия и скалите се поръчват по размер. Фоновете, които се залепват на гърба на аквариума, също са по размер, съобразен с височината му.  

 

Leave a Comment