Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Болести по рибите

Posted by ramona 15/06/2022 0 Comment(s)

Както всички животни, така и рибите страдат от различни заболявания. При тях превенцията е от особено значение. За да поддържаме любимците си в добро здраве, е необходимо редовно наблюдение и старателни грижи за условията им на живот. Ако регулярно преглеждаме дейността на водните си обитатели, ще е много по-лесно да установим началото на даден болестотворен процес. Никога не пренебрегвайте какъвто и да е симптом – странно поведение, загуба на апетит, търкане в предмети и др.
Начинаещите най-напред се доверяват на специализираната литература и на съветите на по-опитните акваристи, като постепенно развиват свои собствени инстинкти в това отношение. Много е полезно да се води дневник, в който да се отбелязват характеристиките на водата и държанието на рибите. Следвайте графика за поддръжка – това ще премахне много обичайни проблеми. Нашите грешки често водят до стрес на рибките, което е предпоставка за неприятности. Профилактиката винаги е за предпочитане пред лекуването.
Повечето болести се дължат на обкръжаващата среда, а причинителите им остават в латентно състояние, докато любимците ни не отслабнат от стрес или от влошено качество на водата. Правилната идентификация на симптомите е първата стъпка към ефективно лечение. Добре е да знаем, че паническата смяна на лекарства е смъртоносна. Те не действат мигновено - може да минат дни или седмици. Заболяванията се подновяват, ако аквариумните условия останат непроменени.
Често срещани болести са Ихтиофтириус (Бели точки), Воднянка, Гъбички, Хрилен метил, Загниване на перките, Чревни паразити, Кожна тиня, Пиявици и др., като признаците им са специфични. В нашите магазини може да откриете препарати на различни марки, като дозировката е указана на етикета. Пример са американските Seachem Paraguard, Polyguard и Kanaplex, полските Tropical Healthosan, CMF и Ichtio, както и популярните Метиленово синьо, Малахитово зелено, FMC на чешката фирма Dajana Pet.
В аквариуми, които са устойчиви, болшинството заболявания са относително лесни за лечение. Важно е да не изпадаме в паника, а внимателно да установим проблема. Когато прилагаме медикамент, трябва да спазваме инструкциите на производителя. Хубаво е да устоим на изкушението и да не прибягваме към друго лекарство. Много от болестотворните агенти могат да се премахнат, само ако третираме при навлязъл в краен етап жизнен цикъл. Затова е добре той да се изпълни изцяло, за да се постигне положителен резултат.
Някои водни обитатели са чувствителни към определени вещества. Медикаментите могат да увредят растенията и полезните бактерии. В този случай е по-добре да прехвърлим заболелите риби в болничен аквариум. Ако използваме филтър с активен въглен или UV лампа – въгленът го отстраняваме, а UV лампата я изключваме, защото ще неутрализират действието на медикаментите. Мъртви обитатели могат да се появят и в здрав аквариум.

Leave a Comment