Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Бременност при Златната рибка

Posted by gabriela 13/09/2023 0 Comment(s)

Златните рибки, без съмнение, са едни от най-популярните видове аквариумни риби.
Способни са да живеят във всякакви водни условия, лесно се задоволяват с храна и са относително издръжливи, в зависимост от вида.
Също така са невероятни при размножаването. Способни да хвърлят хайвера си, когато са само на около година, женската снася до 1000 яйца наведнъж.
Отглеждани на открито, те могат да хвърлят хайвера си веднъж месечно, през топлите месеци. Ако са в по-топли води, могат да се размножават целогодишно.
Каква е биологията на златната рибка?
Най-напред, ще поясним, че златната рибка не е живородка – тоест не ражда малки бебета, а снася яйца.
Как да различите мъжката от женската златна рибка?
Женските обикновено са по-кръгли, дори когато не носят яйца. Когато са с малки, те може да изглеждат малко по-заоблени от едната или от другата страна.
Мъжките са по-тънки, особено когато се гледат отгоре и имат по-дълги, заострени гръдни перки.
Ако имате съмнения, че вашите рибки са готови за размножаване, проверете главата, хрилните капачки и гръдните перки на вашите мъжки екземпляри за наличие на туберкули. Това са малки, бели подутини.
Как да разберете, че вашата златна рибка носи яйца?
Уверете се, че рибката не страда от някакво заболяване като воднянка или прехранване.
Какви са индикациите, които могат да ви подскажат, че е време за чифтосване?
В допълнение към увеличения размер на женската и наличието на бели туберкули по мъжкия, друг признак за размножаване е поведенческият.
Ако женската носи яйца и е готова да хвърля хайвера си, тя отделя феромон във водата. След това, мъжкият ще започне да я преследва и да я удря по корема или отстрани, за да я насърчи да пусне яйцата.
Как да храните вашата бременна рибка?
Обикновено, златната рибка се храни веднъж дневно, но когато е бременна, тя ще има повече изисквания. Храненето трябва да е между два и три пъти на ден, като е необходимо то да е богато на протеини. На нашия сайт, aquarium.bg, ще откриете разнообразие от храни за вашите любимци на марки като Tropical, Hikari, Hagen.
Когато е готова и условията на околната среда са подходящи, женската ще пусне стотици яйца в аквариума. Не всички ще оцелеят, но тези, които останат, ще се залепят за растения. Снасянето обикновено се случва в ранните сутрешни часове.
След това мъжкият ще оплоди яйцата, като целият процес може да отнеме време, до четири часа.
Цветът на оплодените яйца е жълт и прозрачен, а неоплодените стават млечно бели.
При температура от 27 градуса, излюпването се случва бързо, докато ако тя е около 24 градуса, процесът ще отнеме по-дълго време.
Не се тревожете, ако малките стоят неподвижно на дъното. Необходимо им е време (няколко дни), за да започнат да плуват свободно.
За да предоставите най-добрата възможност за развитие на малките, е добре да им осигурите аквариум от минимум 60-70 литра.
Какви трябва да са водните параметри?
Следете температурата на водата и постепенно я повишавайте. Хвърлянето на хайвера се случва при температури, между 20 и 23 градуса. Поддържайте pH в диапазона от 6 до 8.
Повишеният прием на храна, необходим по време на хвърляне на хайвера, може да допринесе за повече отпадъци в аквариума. Поддържайте водата чиста, като сменяте около 20% от нейния обем и премахвате всички неоплодени яйца.
Добре е филтърът да произвежда слабо течение, защото златните рибки предпочитат повече тихи води. Инсталирането на въздушна помпа ще помогне за аерирането на водата. На нашият сайт ще откриете такива на марки като AquaEL, Eheim, Hagen.
Условията и температурата на водата, аерацията и отделянето от родителите ще осигурят здрави бебета на златните ви рибки.

 

Leave a Comment