Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Грижа за аквариума, когато сте на почивка

Posted by ramona 10/11/2023 0 Comment(s)

Как да се погрижим за аквариума и за неговите обитатели, преди да заминем на почивка?

В тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета, от които да се възползвате, за да имате една пълноценна и без притеснения почивка.

Кратки отпуски и отсъствия.

Повечето видове риби могат да оцелеят няколко дена, без надзор, стига да вземете необходимите предпазни мерки.

Някои ключови неща, които трябва и не трябва да правите:

  1. НАПРАВЕТЕ смяна на водата 2-3 дни, преди да тръгнете. Също така, направете проверка на поддръжката на аквариума – техника и т.н. Наблюдавайте внимателно аквариума, преди да заминете.
  2. НЕ правете значителна смяна на водата и почистване на филтъра, непосредствено преди напускане.
  3. НЕ прехранвайте рибите, непосредствено преди тръгване. Неизядената храна бързо ще изгние и ще произведе амоняк, който е силно токсичен за вашите любимци.

От решаващо значение е да се гарантира, че поддръжката на вашия аквариум е стабилна и безпроблемна, преди заминаването ви.

Прибързаната поддръжка и смяната на водата, точно преди пътуването, може да причини повече вреда, отколкото полза. Без да осъзнавате, можете по невнимание да предизвикате проблем, който остава незабелязан, докато ви няма. Примери за потенциални проблеми могат да включват въздушен шлюз във вашия филтър, проблем с химията на водата, спукан клапан, който постепенно се влошава, или част от оборудването, повредено, по време на почистване.

Като стандартна практика, отстранете всяка неизядена храна или други, разлагащи се, вещества, веднага щом ги забележите.

НЕ купувайте нови рибки, непосредствено преди заминаването ви, тъй като няма да имате възможност да ги наблюдавате по време на адаптирането им в новата среда.

Ако решите да отсъствате за по-дълъг период, мерките, които е необходимо да вземете, са същите, но може да се възползвате и от някои допълнителни опции.

А ето и възможните варианти:

  1. Помолете съсед или приятел да се погрижи за аквариума, докато ви няма, САМО АКО ЧОВЕКЪТ ИМА ОПИТ.
  2. Използване на автоматична хранилка.
    Много добър вариант е използването на автоматична хранилка. Тези устройства се слагат над нивото на водата, като могат да бъдат програмирани да доставят определено количество храна, през определен интервал от време.
  3. Използване на хранителен блок. Друга алтернатива е използването на захранващ блок. Проектиран е да освобождава храната бавно, за определен период от време.

Ваканционните блокчета, обикновено, съдържат храна с ниско съдържание на протеини, за да се намали замърсяването на водата.

При аквариуми с растения, процесът наредовното дозиране на течни торове може да продължи с помощта на дозиращи помпи.

Ако имате система за впръскване на CO2, наблюдавайте я внимателно, преди вашето отсъствие и проверете дали CO2 не намалява. Повечето системи с CO2 имат магнитен клапан и таймер за изключване, през нощта. Следете внимателно това, преди да тръгнете.

При отсъствие от дома е силно препоръчително да се снабдите и с таймер за осветлението.

Благосъстоянието на вашите любимци е ваша отговорност, но отсъствието ви, поради някаква причина, не трябва да бъде проблем, тъй като има много възможности, с които да се погрижите за вашия аквариум.

Leave a Comment