Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Какво трябва да знаем за живородките

Posted by ramona 29/07/2022 0 Comment(s)

От всички известни видове риби само около 1% са живородни. Въпреки малкия си брой, те са изключително популярни сред акваристите. Повечето от тях са представители на семейство Poecilidae. По-известни негови членове са: гупите, хелерите, молинезиите, платите и др. Тяхна родина са водоемите в Северна, Централна и Южна Америка, като могат да навлизат в солени води, както и в лагуните и устията на някои реки.
Общата им характерна черта, по която се различават от останалите е, че оплождането е вътрешно и хайверът се развива в корема на женската. Фактът, че раждат малките си, които от своя страна са напълно развити и могат да плуват и да се хранят самостоятелно, не е единствената причина, поради която те са толкова желани за отглеждане. Ценени са и за тяхната издръжливост, способността им да се адаптират към различни местообитания и привлекателното им оцветяване.
Среда на живот
Въпреки, че изискванията варират в зависимост от видовете, като цяло живородките предпочитат умерено твърда, леко алкална вода (рН малко над 7). Те понасят доста широк диапазон на водната температура, като за оптимални се считат границите от 24-26 C. Препоръчително е добавянето на една-две супени лъжици сол в десет литра вода. Имайте предвид тази доза да е по-малка, ако с живородките ще съжителстват други видове рибки. Осветлението трябва да бъде около шест-осем часа дневно. Ако се появят алги, е желателно продължителността му да се намали.
За по-дребните представители са препоръчителни по-малките по обем аквариуми, а за по-едрите – над 60 литра. От растенията най-добре е да се набавят Егерия (Еgeria densa), Каратоптерис (Ceratopteris thalictroides), Лимнофила (Limnophila sessiliflora), Погостемон Октопус (Pogostemon Octopus) и др., а като укрития за раждане и място за намиране на храна за малките може да се използват мъхове Spiky, Peacock, Flame и др.
Хранене
Живородките не са взискателни към храната и лесно приемат всичко - от люспи до живи храни. Според биологията си те са всеядни, но не забравяйте да добавяте и растителни съставки към порцията им. Спирулината към менюто спомага да не се ядат живите растения в аквариума.За предпочитане са честите и малки по количество хранения, отколкото редките и обилни такива. Бебетата трябва да бъдат захранвани в първите дни от раждането им. Най-добра е живата храна – дафния, артемия, циклопс и др., която може да се редува със специализирана суха такава.
Развъждане
Както вече споменахме, живородките раждат, вместо да снасят яйца. Хубаво е да има няколко женски на един мъжки, тъй като постоянното ухажване може да бъде стресиращо за самотната женска. Полът е лесно да се определи по разликите в аналната перка. Женската има такава с форма на ветрило, докато при мъжкия представлява модифицирана анална перка, известна като гоноподиум, която се използва за копулация.

Важно е да се спомене, че всички млади екземпляри са с ветрилообразна опашка, така че е трудно да се определи пола в ранна възраст.
Женските могат да съхраняват сперматозоиди и са в състояние да произведат няколко поколения с едно осеменяване. Бременността е около четири седмици. Ако възрастните са гладни и няма подходящи скривалища за новоизлюпените, съществува опасност от канибализъм.

 

Leave a Comment