Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Мъховете в аквариума

Posted by gabriela 03/11/2023 0 Comment(s)

Мъховете са чудесен начин да добавите естествена красота към вашия акваскейп. В допълнение, повечето видове са лесни за отглеждане и сравнително непретенциозни.

Комбинират се добре с декоративни материали като камъни и корени и могат да запълнят празнини в аквариума.

Мъхчетата са идеални за озеленяване на задните стени на аквариума, тъй като повечето видове образуват адхезивни органи, които растат с течение на времето.

Тези растения са много популярни и от биологична гледна точка. Осигуряват добри скривалища за малки животинки.

Поради голямата повърхност, образувана от мъховете, се предлагат идеални места за колонизация, под формата на биофилми, за микроорганизмите. Тези биофилми съдържат полезни бактерии, които разграждат замърсителите и подобряват качеството на водата.

А ето и някои интересни видове мъхове:

  1. Flame moss или т.нар. „ Огнен мъх “.

Този мъх е уникален на външен вид, поради своя изправен, леко спираловиден растеж. Прикрепя се към субстрата и има приятен, тъмнозелен цвят. Лесен е за отглеждане, а растежът му е бавен. Вирее добре при температура в диапазона 12-30 °C.

 Имитирането на естественото местообитание на растението е един от начините за насърчаване на растежа му в затворена екосистема, като аквариум. Огненият мъх расте най-добре в аквариуми със студена вода, които не са изложени на ярка или силна светлина.

За да размножите Flame moss, всичко, което е необходимо да направите е да отрежете част от него и да го прикрепите към субстрат или дървесина.

  1. Spiky moss или т.нар. „ Назъбен мъх ”.

Spiky moss е сравнително бързорастящ и красиво изглеждащ, аквариумен мъх, често използван в акваскейпинга. Развива се най-добре, когато е прикрепен към корени, дърво или камъни. Този мъх предлага опция за плътно покритие. На външен вид прилича на Ела. Има интензивен, зелен цвят. Универсален и лесен за отглеждане.  

Тези мъхове могат да растат не само под вода, но и върху влажен субстрат.

  1. Peacock Moss или т.нар. „ Паунов мъх “.

Листенцата на този мъх са меки и с кадифена текстура. Това растение осигурява отлична сянка и покритие за риби и скариди.Мъхът е много гъвкав и може да бъде прикрепен към твърд предмет или да бъде оставен да плава свободно, но имате предвид, че има опасност да се засмуче от филтъра, ако го оставите да се носи във водата. Може да се отглежда при широк диапазон от аквариумни условия, тъй като е изключително издръжлив.

Способен е да вирее в среда, с температури, между 18 и 25 градуса. Справя се добре както в твърда, така и в мека вода. Не е претенциозен и към осветлението, но все пак, колкото по-силно е то, толкова по-бързо ще расте мъхчето.

Въпреки че, повечето видове мъхове са доста пестеливи, достатъчното осветление, доброто снабдяване с CO2 и подходящото торене ще подпомогнат растежа и жизнеността на растенията.

Leave a Comment