Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на Бета

Posted by ramona 17/08/2022 0 Comment(s)

Бетите, Тайландски бойни риби, са дребни аквариумни обитатели. Женските достигат дължина до 5 см. и се различават от мъжките по това, че не са особено привлекателни и се отличават с къси перки и бял израстък. Мъжкарите са дълги около 6-7 см. и притежават зашеметяваща окраска от ярки и преливащи цветове, както и дълги воали на опашката. По време на оплождането плавниците им стават още по-големи. Срещат се сини, червени, зелени, жълти, розови и бели индивиди, както и двуцветни, трицветни и др.
Бетите са най-красивите аквариумни любимци и неслучайно са най-търсени за отглеждане. Характерно за тях е, че са агресивни и не може да има повече от една мъжка риба в аквариум. Името им идва от племето Бета, в което мъжете са били смели и храбри. Родина на тези водни обитатели е Тайланд, където се срещат в богати на растителност водоеми. Живеят около три години, използват атмосферен въздух, чрез специален лабиринтов орган, и не се нуждаят от допълнителна аерация на водата.
Бетата се гледа по една мъжка в по-малък аквариум (20-литров), като не трябва да се добавя друга мъжка при нея. При по-големи съдове (над 30-литрови) е възможно да се прибави някой неагресивен любимец, с който да са в мирни отношения. Това важи и за някои представители на женските. Благоприятна температура за развитието на тайландските бойни риби е от 24 до 27C, а pH на водата е от 6.0 до 8.0. Не е препоръчително декорациите да имат остри ръбове, за да се избегнат наранявания на кожата и люспите.
При размножаването е добре мъжкият да бъде изолиран самичък един ден преди оплождането. През това време той ще направи гнездо от балони от въздух, които закрепва със слюнка, и едва тогава можем да присъединим към него „дамата“. Водните градуси е хубаво да се увеличат до 28C. В момента, в който тя пусне хайвер, трябва да се отстрани от аквариума, за да не я нападне мъжкарят. Необходими са много растения, за да се укрие при нужда. Малките е добре да растат в аерирана среда.
Ние разполагаме с изключително разнообразие от малки аквариуми, както и колби, които са подходящи за Бети. Популярни марки и модели са AquaEL SET LEDDY MINI 30 и 35 на полския производител AquaEL, аквариум E-02, E-05, както и колба V-01 на китайския Hailea. Хубаво е да споменем и нано аквариумите на германците от Dennerle, които са предназначени за дребни водни любимци, като малки риби, рачета, скариди и др. Освен всичко друго те внасят красота и уют в помещенията.
По отношение на храненето Бетите не са претенциозни и похапват всякаква специализирана храна – суха, жива или замразена. Такава е Hikari Betta Bio-Gold (Hikari), MA Betta Vacation Block Food и Fluval Bug Bites Betta Flakes (Hagen), Dajana Pet ISF Betta Pellets и Dajana Pet Betta Pellets (Dajana Pet) и др. Не на последно място е редно да добавим, че като топлолюбив вид Тайландската бойна риба изпитва потребност от нагревател, който да поддържа оптимални градуси за развитието ѝ – Marina Betta 8W (Marina).

Leave a Comment